Browserplug-in van Opgelicht?! waarschuwt meteen bij foute sites en webshops

opgelicht-website-alert-780.jpg

Ben je tijdens het online winkelen weleens bang dat je het slachtoffer wordt van internetoplichting? Dankzij de tool 'Website Alert' van AVROTROS Opgelicht?! kun je deze kans verkleinen. Dit hulpmiddel in de vorm van een browserplug-in geeft je een waarschuwing wanneer de webwinkel die je bezoekt bij Opgelicht?! bekend is.

Behalve dat de tool meldt als er iets over de betreffende site bekend is bij Opgelicht?!, controleert deze ook of er sprake is van een beveiligde verbinding. Dat laatste is belangrijk wanneer je betaal- of andere gegevens gaat invullen. Als de verbinding niet beveiligd is, verstuurt de site je gegevens onversleuteld. Kwaadwillenden kunnen ze dan onderscheppen.

Webwaarschuwer beschikbaar voor Chrome

Om gebruik te maken van Opgelicht Website Alert hoef je deze alleen maar toe te voegen aan de browser Chrome. Dat kan via de link hieronder. Je krijgt in Chrome dan een (extra) icoontje te zien, rechts van je adresbalk. Als je hierop klikt, krijg je veiligheidsinformatie te zien over de site die je op dat moment bezoekt.

Let op: Opgelicht Website Alert is een zogeheten plug-in voor de browser Chrome, van Google, op je laptop of desktop computer - dus niet voor andere browsers zoals Firefox of Edge en ook niet voor een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in, maar momenteel is de webwaarschuwer dus alleen beschikbaar voor Chrome.

Zo installeer je de Opgelicht Webiste Alert

Kijk eerst of Chrome je standaardbrowser is. Dit betekent dat als je op een link klikt, de betreffende webpagina opent in een venster van de browser Chrome.

Is Chrome je standaardbrowser? Klik dan op deze link om naar de webwaarschuwer van Opgelicht?! te gaan. Via de knop bovenaan die pagina ('Toevoegen aan Chrome') installeer je de plug-in in je browser.

Is Chrome niet je standaardbrowser waarin nieuwe sites openen, maar staat deze al wel op je computer? Doe dan het volgende:

  1. Kopieer deze link: https://chrome.google.com/webstore/detail/opgelicht-website-alert/eceafjnopgkaalimnahlfmcgimfgpccb/
  2. Open je Chrome browser
  3. Plak de link in de adresbalk van de browser
  4. Installeer de tool via de knop bovenin op de pagina ('Toevoegen aan Chrome')

Is Chrome niet je standaardbrowser waarin nieuwe sites openen en staat deze ook nog niet op je computer? Installeer Chrome dan eerst via deze link: https://www.google.com/chrome/. Volg vervolgens de vier stappen hierboven.

Bekijk op youtube.com