Brussel eist opheldering in dieselschandaal

autogas.jpg

De Europese Commissie begint juridische procedures tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, vanwege het dieselschandaal.

Ze hebben volgens Brussel verzaakt om gesjoemel met dieselauto's boven water te krijgen. Bovendien hebben ze de betrokken fabrikanten niet aangepakt toen het dieselschandaal in 2015 in de VS uitkwam. EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) eist opheldering over het falen van de nationale toezichthouders van de landen. Die zijn, zoals in Nederland de RDW, verantwoordelijk voor het testen van de motoren op de uitstoot van schadelijke gassen, de typegoedkeuring van auto's en het markttoezicht.

Twee maanden om te reageren

De autoriteiten in Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Griekenland, Litouwen, Spanje en Luxemburg zijn volgens Brussel in gebreke gebleven in de naleving van de Europese milieuregels. Ze krijgen twee maanden de tijd om te reageren voor Bienkowska beslist of ze naar het Europese Hof van Justitie stapt.

'Sjoemelsoftware'

Vorig jaar werd in de VS ontdekt dat Volkswagen op grote schaal dieselauto's verkocht die door gesjoemel met software tijdens laboratoriatests schoner leken dan op de weg. Dit jaar stelde het Europees Parlement een enquêtecommissie voor 'dieselgate' in, waarin Bienkowska beloofde juridische actie te ondernemen als zou blijken dat EU-regels overtreden werden.

Oprichting Europees Agentschap

'Dit is een eerste belangrijke overwinning van de commissie in de strijd tegen de onaanvaardbaar hoge uitstoot van dieselwagens,' zei de Belgische voorzitter Kathleen Van Brempt donderdag. Het Europees Parlement pleit voor de oprichting van een onafhankelijk Europees Agentschap dat zowel het werk van de nationale toezichthouders kan controleren, als zelf controles kan uitvoeren.

Bron: ANP