Brussel in actie voor veiliger speelgoed
Veiligheidspact van Commissie en speelgoedindustrie
De spellen, poppen, games, Playstations, legodozen, treinen en Playmobilsets zijn niet aan te slepen. Te oordelen naar de rijen bij de kassa is de kooplust niet getemperd door berichten van de afgelopen maanden over ondeugdelijk en onveilig speelgoed uit China.
„De trend in de aanloop naar de feestdagen is goed", zegt Emilia Ferreira, woordvoerster van de Toy Industries of Europe (TIE), de brancheorganisatie van de Europese speelgoedfabrikanten in Brussel. „We stellen vast dat er geen sprake is van daling van de speelgoedverkopen of van de verkoop van speelgoed uit China", zegt Ferreira.
De Europese Commissie maakt zich echter zorgen over het uit China afkomstige speelgoed. Onlangs kreeg Meglena Kuneva, de Bulgaarse eurocommissaris voor consumentenzaken, de vraag voorgelegd waar ze op let als ze speelgoed voor haar kinderen koopt. „Mijn zoon is twintig", zei Kuneva. Daarna zei ze Chinees speelgoed niet te zullen boycotten. „Ik let wél op de merknaam en op de labels."
Magneetjes
Ze kondigde aan dat de EU vanaf 1 januari 2008 een waarschuwing verplicht gaat stellen op de verpakking van speelgoed waarin kleine magneetjes zijn verwerkt. Niet dat zich daarmee in Europa ooit ongelukken hebben voorgedaan, maar in de VS hebben peuters wél losgeraakte magneetjes van speelgoed ingeslikt, en dat zal in de EU niet gebeuren.
Bovendien, zei ze, gaat de Commissie een 'veiligheidspact' sluiten met de speelgoedindustrie. Gezamenlijk zullen ze in 2008 de veiligheidsaspecten van speelgoed doornemen. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van RAPEX – het Europese Rapid Alert System voor gevaarlijke goederen.
TIE, de Europese speelgoedbranche, liet in een verklaring weten het hier helemaal mee eens te zijn en extra aandacht te besteden aan de veiligheid van speelgoed.
Zoveel was duidelijk: de eurocommissaris presenteerde de EU als de bewaker van consumentenbelangen, ook voor speelgoed. „Met de veiligheid van consumenten valt niet te sollen. En al helemaal niet met die van kinderen", verzekerde Kuneva.
Speelgoedtreintjes
Deze zomer begon de onrust over onveilig speelgoed. Mattel, de Amerikaanse speelgoedgigant (onder meer: Fisher Price, barbiepoppen) liet Chinese speelgoedtreintjes uit de winkels halen, omdat in de verf een te hoge concentratie lood was ontdekt. In snel tempo volgden er meer terugroepacties van speelgoed, ook al moest Mattel later toegeven dat niet alle fouten gemaakt waren bij de Chinese producenten, maar ook bij de Amerikaanse specificaties van het speelgoed.
Het Europees Parlement sloeg op tilt. Het kwam goed uit dat de herziening van de richtlijn (Europese wet) voor speelgoed in behandeling was. De Europarlementariërs eisten in de nieuwe speelgoedrichtlijn extra waarborgen voor veiligheid en het gebruik van kankerverwekkende stoffen in speelgoed te verbieden.
Ondertussen haastte de Duitse eurocommissaris voor industrie, Günter Verheugen, zich voorstander te verklaren van „de verplichte certificering" van speelgoed.
'Sexy'
„Consumentenbescherming is sexy", zegt Vincent McGovern, medewerker van Bussiness Europe, de werkgeverslobby in Brussel. Hij vertelt dat de speelgoedveiligheid werd aangegrepen voor heel andere zaken. Het directoraat-generaal Industrie (Verheugen) en het d-g Consumentenzaken (Kuneva) vechten een machtsstrijd binnen de Commissie uit over invloed en geld.
Voorstellen voor de verbetering van de 'interne markt' (de vrije handel in goederen in de EU) werden deze zomer abrupt terzijde geschoven om plaats te maken voor het belang van consumentenbescherming. CE, het Europese kwaliteitsmerk, is geen officieel veiligheidsmerk. Vooral Duitse europarlementariërs pleiten voor een nieuw Europees Consumenten veiligheidsmerk. Niet toevallig gemodelleerd naar de Duitse GS-standaard.
„Dit heeft niets met verbetering van de interne markt te maken. Het is de invoering van een nieuwe handelsbelemmering", zegt McGovern. „De speelgoedkwestie blijkt een welkom excuus voor de bescherming van gevestigde belangen."
Eurocommissaris Kuneva ziet dat anders. Ze maakte onlangs bekend dat tussen juli en september 184 gevallen van onveilig speelgoed uit China zijn onderzocht. Daarbij zijn in 43 procent van de gevallen maatregelen getroffen. De import van onveilig of ongezond speelgoed uit China moet tot een minimum worden teruggebracht. Kuneva: „De EU geeft om haar burgers."
Bron: NRC Handelsblad