Buikpijn en ongemak door darmklachten, hoort het bij het leven?

darmen-darmklachten-problemen-toilet.jpg

Buikpijn, problemen met de ontlasting, winderigheid of een opgezette buik. Darmklachten zijn vervelend, maar ook veelvoorkomend. Van de ruim 29.000 deelnemers aan onderzoek van Radar, heeft bijna 80 procent hier last van. 1 op de 5 mensen zelfs op dagelijkse basis. Ruim 1 op de 10 wordt door deze klachten behoorlijk of heel erg belemmerd in het dagelijks leven.

Een meerderheid (54%) geeft aan dat deze klachten hen belemmeren in hun dagelijks leven. Buikpijn, altijd opletten wat je eet, winderigheid en schaamte voor de stank. In 10 procent van de gevallen is de invloed behoorlijk of zelfs heel erg: 'Als ik moet, dan moet ik meteen. Is er geen toilet in de buurt dan gaat het mis’, zo schrijft een respondent. Een ander: 'Sta 2 uur eerder op om de ochtendtoiletgang rustig af te kunnen wachten waarna ik pas naar mijn afspraak kan.’ 10 tot 15 keer per dag naar de wc moeten rennen vanwege een darmbacterie is ook geen pretje, zo schrijft iemand: ‘Gelukkig ben ik daar weer vanaf gekomen, want dat was echt geen doen en in die tijd was vrolijk blijven ook een stuk moeizamer.

Sta 2 uur eerder op om de ochtendtoiletgang rustig af te kunnen wachten waarna ik pas naar mijn afspraak kan.
 

Darmklachten: horen ze bij het leven?

Horen darmklachten nu eenmaal bij het leven? 1 op de 5 vindt van wel, zoals deze respondent het verwoordt: ‘Ik heb af en toe problemen, maar dat ligt normaal gesproken aan wat ik eet - dat hoort er bij, denk ik dan; je hebt soms ook een "bad hair day"...’ De grootste groep vindt echter niet dat darmklachten erbij horen. Toch ziet een meerderheid (55%) darmklachten ook weer niet als een medische aandoening, waartegen je een behandeling kan ondergaan. 29 procent ziet het gedeeltelijk als een medisch probleem.

Ik heb af en toe problemen, maar dat hoort erbij; je hebt soms ook een "bad hair day"...
 

Naar de huisarts met darmproblemen

Bijna de helft (49%) van de mensen met darmklachten is hiermee weleens naar de huisarts gestapt, 5 procent ging naar een andere professional. In de meeste gevallen (78%) werden de klachten serieus genomen. Bij 17 procent was dat gedeeltelijk het geval, 5 procent had niet het idee serieus te worden genomen.

In 63 procent van de gevallen heeft de huisarts, of de andere professional, iets kunnen betekenen: via een doorverwijzing voor bijvoorbeeld vervolgonderzoek of een behandeling, maar ook via (een aanpassing in) medicatie en voedings- en bewegingsadvies. Helaas komt het ook voor dat de oorzaak niet te achterhalen is, wat ook het oplossen van het probleem lastig maakt.

Aanpassingen in het voedingspatroon

51 procent heeft met (wisselend) succes geprobeerd om darmklachten met een specifiek voedingspatroon te lijf te gaan – tegen 10 procent die daar geen succes mee heeft geboekt. Voor de 39 procent die dit niet heeft uitgeprobeerd, valt daar wellicht nog winst te behalen. Van de totale groep respondenten denkt 15 procent na over de invloed van wat je in je mond stopt op je darmen.

Voor de meeste mensen kostte het aangepaste voedingspatroon geen extra geld. 29 procent was meer kwijt, 6 procent juist minder. Over het aanbod in de supermarkt is de meerderheid tevreden, 12 procent is er ontevreden over. Hetzelfde geldt voor de horeca: een minderheid van 20 procent is ontevreden over het aanbod van geschikte voedingswaar.

Wat helpt tegen darmklachten?

690 mensen geven aan dat zij voorheen darmklachten hebben gehad, maar nu niet meer. Wat heeft hen geholpen? 26 procent geeft aan dat bepaalde voedingsmiddelen niet meer nemen heeft geholpen. Voedingsmiddelen die veel genoemd wordt zijn: vlees, melk, koolhydraten, koffie, suiker. Ook het laten staan van bewerkt voedsel heeft meerdere mensen geholpen. 25 procent geeft aan dat het juist wél nemen van bepaalde voedingsmiddelen heeft geholpen: meer groenten, meer vezels en meer water.

Dit helpt anderen bij darmklachten

  • 67% bepaalde voedingsmiddelen minder of niet meer nemen:
    • Koolhydraten
    • alcohol
    • gluten
    • koffie
    • dierlijke producten
    • vet
    • suiker
  • 45% bepaalde voedingsmiddelen juist wel of meer nemen:
    • veel vezels
    • groente
    • fruit
    • lijnzaad
    • meer (water) drinken
  • 22% supplementen:
    • extra vezels
    • mineralen
    • probiotica
    • diarreeremmers of juist laxeermiddel

23 procent heeft een medische ingreep ondergaan, bijvoorbeeld een verkorting van de darmen. Hierbij gaat het in veel gevallen niet om een beetje buikpijn; mensen noemen bijvoorbeeld poliepen of darmkanker als oorzaak. 16 procent is geholpen met medicatie. Bij 11 procent heeft een aangepast bewegingspatroon bijgedragen aan herstel. De aanpassing? Meer bewegen, vooral lopen en fietsen worden genoemd.

Over dit onderzoek
29.002 mensen vulden de vragenlijst over darmproblemen in. De grootste groep is lid van het Radar Testpanel: een groep van tienduizenden mensen verspreid over Nederland. Zij delen hun ervaring en mening via online vragenlijsten. Wil je daar ook voor uitgenodigd worden? Meld je (gratis) aan via radartestpanel.nl.