background branding

Bulgaar moet Marjo’s verkeerd overgeboekte 17.000 euro met rente terugbetalen

spaargeld-20190816.jpg

De Bulgaar die door een foute overboeking van Marjo Ladage uit Hellevoetsluis 17.000 euro spaargeld op zijn rekening ontving, moet dat met rente terugbetalen. Tevens legt de politierechter in Rotterdam een taakstraf op van 100 uur, schrijft het AD.

Ladage dacht het bedrag naar haar spaarrekening te hebben overgemaakt. Toen het geld na een dag nog niet gestort was, nam ze contact op met de bank. Die vertelde haar dat ze de overboeking had gedaan naar een oude rekening die inmiddels opnieuw uitgegeven was aan een in Amsterdam wonende Bulgaar. 

Heb je per ongeluk geld overgemaakt naar de verkeerde persoon? Dit kun je doen om je geld terug te krijgen:

Geld overgemaakt naar de verkeerde persoon

'Kinderbijslag' of toch verduisterd spaargeld?

Binnen twee dagen was verkeerd gestorte geldop. Volgens de advocaat van de man die het geld ontvang dacht hij dat de 17.000 euro kinderbijslag was. Om die reden had de man het geld aan zijn kinderen gespendeerd. Desalniettemin veroordeelde de rechter de man voor verduisteringHij moet het geldbedrag terugbetalen.

‘Ik had liever gehad dat dit jarenlange gedoe me bespaard was gebleven’, laat het slachtoffer weten. De Bulgaar heeft nog wel twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Als dat gebeurt, moet Ladage nog even wachten op haar geld.

Naam- en nummercheck

Banken checkten eerder niet of naam en rekeningnummer aan elkaar gekoppeld warenAntoinette Hertsenberg: 'Je ziet dat oplichters hier gebruik van maken. Zij onderscheppen facturen en veranderen het rekeningnummer. Het is in mijn ogen heel simpel om hier een einde aan te maken. Als de naam en het rekeningnummer niet overeenkomen moet er een melding komen.'

Het programma Opgelicht?! maakte zich al jaren hard voor dit onderwerp en startte in september 2016 een petitie die pleitte voor het invoeren van een naam/rekeningnummer-controle door banken. En met succes: de IBAN-Naam Check werd in 2017 ingevoerd door banken. 

Lees ook: Hoe werkt IBAN?

Bron: AD / Opgelicht?!