Buma: 'Sleepwet moet er sowieso komen'

referendum-buma-301017.jpg

CDA-leider Sybrand Buma heeft zaterdag in een interview in de Volkskrant gesteld dat de zogenoemde sleepwet er moet komen, en dat hij het geplande referendum niet als 'echt referendum' beschouwt.

De CDA-voorman benadrukt dat afschaffing van het raadgevend referendum is vastgelegd in het regeerakkoord. Ook de VVD en de ChristenUnie vinden dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) er sowieso moet komen.

Uitspraak van Buma 'onverstandig'

D66 stemde in zowel de Eerste als de Tweede Kamer tegen de Wiv. Kamerlid Kees Verhoeven (D66) noemde de uitspraak van Buma zaterdag 'onverstandig'. Een woordvoerder van de partij stelt dat het om een 'belangrijk maatschappelijk debat' gaat. Dat moet eerst worden gevoerd, en daarna moet bekeken worden wat te doen met de uitslag van het referendum.

Uitleg over referendum

GroenLinks wil weten wat er in het nieuwe kabinet precies is afgesproken over de uitslag van een referendum over de Wiv. Partijleider Jesse Klaver: 'Het zou toch raar zijn om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee.' Voor het debat over de regeringsverklaring volgende week moet premier Mark Rutte met tekst en uitleg komen, vindt Klaver.

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraken 'de schaamte voorbij'. Op Twitter sprak hij van 'Buma's dictatuur'. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) vindt het 'tijd voor kiezers om CDA te boycotten'.

'We geven niet op'

Ook de Amsterdamse studenten die ruim 400.000 handtekening inzamelden voor een referendum zijn teleurgesteld in Buma. 'We vinden zijn uitlatingen erg onprofessioneel en ondemocratisch', zegt Tijn de Vos namens de initiatiefnemers. 'Het is erg zwak van hem dat hij het debat niet aangaat. Maar meerdere burgerrechtenorganisaties en politieke partijen zullen campagne gaan voeren voor het referendum om een sterk nee te laten horen. We hopen dat het volk via de stemming zal laten zien dat deze wet niet oké is en dat er toch aanpassingen gedaan moeten worden. We geven ook zeker niet op.'

Het onderwerp lijkt het eerste barstje in de eensgezindheid van de nieuwe coalitie te hebben gecreëerd.

Bron: ANP