background branding

Cadeaubonnen door nieuw wetsvoorstel minimaal twee jaar geldig

12:02 cadeaubon.jpg

De ministerraad stemt in met een wetsvoorstel waardoor de minimale geldigheid van een cadeaubon naar twee jaar opgehoogd wordt. Voorheen was de minimale geldigheidsduur slechts één jaar. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat stuurde het wetsvoorstel mede namens minister Dekker voor Rechtsbescherming naar de Tweede Kamer.

Meer dan de helft van de Nederlanders komt er vaak te laat achter dat een cadeaubon is verlopen. De waarde zijn ze dan kwijt. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat consumenten meer tijd hebben om hun cadeaubon in te wisselen. 'Dat is ook goed voor ondernemers, omdat een klant bovenop de waarde nog meer aankopen doet of daarvoor terugkomt', stelt Keijzer.

Wissel de cadeaubon in bij lokale bedrijven

Keijzer hoopt dat de cadeaubonnen zo snel mogelijk op lokale plekken ingewisseld kunnen worden. 'We streven er daarnaast natuurlijk naar dat, zodra dat kan, je een cadeaubon daadwerkelijk weer in de horeca zelf of fysieke winkels kan besteden.'

Alle cadeaubonnen vallen onder het wetsvoorstel, ongeacht wie de cadeaubon aanschaft. Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen digitale cadeaukaarten, kaarten met een saldo of kaarten die ingewisseld kunnen worden voor een belevenis of bepaald goed.

Jaarlijkse cadeaubonnen omzet van 1,5 miljard euro

Jaarlijks bedraagt de cadeaubonnenomzet in Nederland zo rond de 1,5 miljard euro. Daarom kan de vrijgevallen waarde van verlopen cadeaubonnen al snel tot in de miljoenen euro's oplopen.

Bron: Rijksoverheid

Meer over