Cadeaukaart niet geaccepteerd, opgewaardeerd of geactiveerd: wat nu?

cadeaukaart-niet-geaccepteerd-niet-geactiveerd-wat-nu-780.jpg

Je was jarig (nog gefeliciteerd trouwens!) en hebt een cadeaukaart gekregen: zo'n creditcard-achtig pasje waarmee je zelf producten of diensten kunt kopen. In de winkel blijkt echter dat je de kaart niet kunt gebruiken. Dat leuke rokje of die mooie schroefboormachine krijg je dus voorlopig niet mee. Maar wat is er aan de hand, en hoe is dit op te lossen?

De plastic giftcard heeft de afgelopen jaren de plek van de 'ouderwetse' papieren geschenkenbon ingenomen. Het belangrijkste verschil, behalve het materiaal: de giftcard kan een variabel saldo bevatten terwijl de bon altijd een vaste waarde had.

Lees ook: Kijk eens kritisch naar je cadeaubonnen

Gebruiksvriendelijk

Het principe is steeds hetzelfde: je koopt een cadeaukaart voor het aantal euro's dat je erop wilt hebben, de webshop / de verkoper in de fysieke winkel laadt dat bedrag op het pasje en vervolgens kun jij (of degene aan wie je hem cadeau doet) de kaart gebruiken om producten of diensten mee af te rekenen.

Het is een gebruiksvriendelijk systeem dat veelal goed werkt, maar heel soms gaat het mis: dan blijkt de kaart bijvoorbeeld

  • niet geaccepteerd,
  • leeg
  • inactief / geblokkeerd
  • verlopen

Laten we per geval eens bekijken wat er dan precies aan de hand is.

Cadeaukaart niet geaccepteerd

Er zijn veel verschillende varianten van cadeaukaarten op de markt: de meeste zijn alleen te besteden bij de webshop of winkelketen waar je ze gekocht hebt, maar er zijn ook diverse 'universele' giftcards verkrijgbaar, waarmee je bij een veelheid aan aanbieders terecht kunt.

In dat laatste geval kun je op de website van de betreffende cadeaukaart-uitgever terecht voor een lijst van (web)winkel(keten)s waar je het saldo op de kaart kunt besteden: de zogeheten 'acceptanten'. Het beste is natuurlijk om die geldigheid te dubbelchecken vóórdat je naar de winkel van je keuze afreist!

Cadeaukaart leeg

Het kan zijn dat de winkel de kaart wel wil accepteren, maar dat er nog geen saldo op staat. Bij de VVV komt dat zelden voor, aldus Raymond Smits van de cadeaukaartuitgever. 'Wij geven 4,5 miljoen kaarten uit per jaar. Als ik 2 of 3 meldingen per jaar krijg dan is het veel.'

Mocht je in de winkel toch horen dat de kaart leeg is, dan kun je eventueel contact opnemen met de uitgever van het pasje. Die kan dan controleren of er inderdaad niks op staat, maar als dat het geval is, kan deze vermoedelijk verder weinig voor je doen.

'Het komt weleens voor dat een iemand een kaart koopt en dat de winkelmedewerker op de een of andere manier het opwaarderen niet goed uitvoert,' zegt Smits. 'Daarom zeggen wij: ga naar de gever van de kaart en ga met het aankoopbonnetje terug naar de winkel. Wij kunnen op ons scherm niks zien - alleen dat er nul euro op staat en dat de status inactief is.'

Cadeaukaart inactief / geblokkeerd

Een andere mogelijkheid is dat er wel al waarde op de kaart staat, maar dat deze nog geactiveerd moet worden en dat dat per abuis nog niet gebeurd is. 

'Als bijvoorbeeld een werkgever bij ons kaarten inkoopt, verzenden wij die om veiligheidsredenen geblokkeerd. Degene die ze binnenkrijgt, ontvangt van ons een code om ze te deblokkeren. Alle kaarten in die zending zijn dan in een keer geactiveerd,' licht Smits toe.

'Vandaag meldde zich ook nog iemand die een geblokkeerde kaart met 70 euro erop van zijn baas had gekregen,' memoreert Smits. 'Dan adviseren wij natuurlijk in eerste instantie om naar de werkgever terug te gaan: ''Joh, die kaart is niet actief.'' De persoon die die order bij ons geplaatst heeft kan ons vervolgens bellen. Dan komen we er vaak wel achter hoe het gegaan is.'

Cadeaukaart verlopen

Als je bij het opruimen nog een oude, vergeten cadeaukaart tegenkomt, dan bestaat de kans dat deze niet meer te gebruiken is. Giftcards hebben namelijk meestal een beperkte houdbaarheid, oftewel geldigheidsduur. Deze kan per kaartsoort verschillen.

Dit zegt de Consumentenbond op haar site:

  • Vermeldt de giftcard geen uitgiftedatum of vervaldatum en ook geen plek waar je deze kunt vinden (zoals een website), dan is de kaart onbeperkt geldig.
  • Is er alleen sprake van een uitgiftedatum (en dus niet van een vervaldatum), dan kun je de kaart minimaal vijf jaar lang inwisselen.
  • Een geldigheidsduur korter dan vijf jaar is toegestaan, maar dit moet dan op de kaart staan.
  • Een giftcard mag niet korter dan een jaar geldig zijn, tenzij de verkoper kan aantonen dat dit redelijk is. Denk hierbij aan consumptiebonnen bij een concert of festival.

Naast deze wettelijke regels bestaan er ook nog algemene cadeaukaartvoorwaarden die de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten en de Consumentenbond hebben vastgelegd. 

Op de site van de stichting kun je zien welke giftcarduitgevers hierbij zijn aangesloten.

De belangrijkste tips

De belangrijkste tips op een rij:

- Bewaar het bonnetje als je een cadeaukaart koopt
- Neem contact op met de gever als je een geblokkeerde kaart of een kaart zonder saldo hebt
- Check de website van de uitgever van de kaart voor het saldo, de geldigheidsduur, de voorwaarden en de lijst met acceptanten
- Neem bij onduidelijkheid / vragen contact op met de klantenservice van de kaartuitgever