Campagne tegen fietsendiefstal start in Amersfoort
Politie, Openbaar Ministerie (OM) en de burgemeester van Amersfoort hebben maandag het startsein gegeven voor een campagne tegen fietsendiefstal. De boodschap: burgers kunnen zelf meer doen tegen fietsheling. Na Amersfoort moeten meer steden volgen.
Wie op een gestolen fiets rijdt, heeft geen excuus, vindt de driehoek. Een gejatte fiets herken je immers zo, zei burgemeester Lucas Bolsius. ,,Iedereen die voor een te mooie fiets een te lage prijs betaalt, kan onder zijn klompen aanvoelen dat het niet zuiver is.'' Ook aan het ontbreken van het originele slot, het framenummer of de sticker van de fietsfabrikant herken je een gestolen fiets, zo valt te lezen op de flyer die maandag bij station Amersfoort werd uitgedeeld.
Sinds eind vorig jaar zet Amersfoort lokfietsen in met een gps-systeem. Die aanpak leidde tot 22 diefstallen en vijftien aanhoudingen, zo maakte de politie tijdens de bijeenkomst maandagochtend bekend. Landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee noemde het een 'fantastisch middel'.
Het aantal aangiftes van gestolen fietsen in Amersfoort daalde de afgelopen jaren, maar het blijft met bijna duizend per jaar hoog, vindt de gemeente. Fietsendiefstal vormt zo'n 10 procent van de criminaliteit in de stad. Volgens Koos Spee krijgt iedereen in zijn leven er wel eens mee te maken. Hij schat dat landelijk zo'n 500.000 tot 700.000 fietsen per jaar worden gestolen.
Hoewel rijden op een gestolen fiets strafbaar is, mogen inwoners van Amersfoort hun gejatte rijwiel volgende week zonder consequenties inleveren. ,,Er zit een week vergiffenis in het systeem'', aldus de burgemeester. Bolsius hoopt met de campagne inwoners vooral te wijzen op hun burgerplicht. ,,Als burger moet je, als je een gestolen fiets koopt, beseffen dat je het systeem in stand houdt'', zei hij.
De driehoek hoopt dat bij een succesvolle campagne andere steden het voorbeeld van Amersfoort volgen.
Bron: ANP