Campagne voor vrouwen met silicone borstimplantaten
De afgelopen weken verschijnen er in verschillende media ervaringen van vrouwen met siliconen borstimplantaten. Deze campagne is door het ministerie van VWS opgezet in samenwerking met de Borstkankervereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen.
Nadat Allergan-implantaten van de markt zijn gehaald, kreeg de Borstkankervereniging veel vragen van ongeruste vrouwen over wat ze moeten doen en waar ze op moeten letten.
Trek aan de bel bij plastisch chirug of huisarts
Hun advies is: als er sprake is van een zwelling of een bobbel, trek aan de bel bij je plastisch chirurg of de huisarts. Deze campagne begint in de Nederlandse kranten en daarna volgen er publicaties in vrouwenbladen en via social media.
Hans van Laarhoven, directeur van Borstkankervereniging Nederland, is in de studio en licht het toe.
Lees ook: Minister gaat risico's implantaten onderzoeken na uitzending Radar
Eerdere uitzendingen over The Implant Files en meer informatie
Via uitzendingen van Radar op tv en radio, en via de website, hielden we je al op de hoogte van de ontwikkelingen. Wil je dat nog eens terugluisteren -kijken of -lezen?
- Hier vind je radio- en tv-uitzendingen en uitlegvideo's over de Implant Files;
- Hier lees, kijk en luister je wat er gebeurd is op het gebied van implantaten.
Het resultaat van The Implant Files: een wereldwijde database, met informatie over implantaten
En, heb jij een implantaat, en ben je bezorgd na de aandacht van Radar over dit onderwerp? The Implant Files heeft geleid tot een wereldwijde database. De data zijn bij elkaar gebracht door 252 wereldwijd samenwerkende onderzoeksjouralisten uit 36 landen. Zij hebben een jaar lang naar informatie gezocht, en wisten via publieke bronnen, maar ook door gebruik te maken van 'freedom of information requests', informatie boven water weten te halen. Misschien staat jouw implantaat ook vermeld in het bestand. Lees hoe je de wereldwijde database doorzoekt.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
3Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport start in samenwerking met meerdere organisaties een campagne om vrouwen met borstimplantaten alerter te maken op de gevaren van hun implantaten. Bekijk het fragment
Ik ben afgelopen week terug geweest naar de kliniek ivm een brief over de implantaten. De chirurg zij dat 1 op de 10.000 een kansje hebben en als je de ziekte krijgt is t oude implantaat eruit halen en een nieuwe erin en t probleem is opgelost. Wie moet je nu geloven?? Zeggen ze dat om dr eigen hachje te redden? En ze gebruiken allergan niet meer om financiële redenen!???klopt dat?? Graag wil ik meer info want ik weet echt niet wat te doen.
8 jaar geleden ben ik geopereerd door een plastisch chirurg (in RADAR uitzending afgelopen week aanwezig aan tafel) . Nadat ik bijna 60 kilo was afgevallen heeft hij al het overtollig vel weggehaald en borstimplantaten (Allergan) geplaatst (dit heet cosmetisch). Toen wel gevraagd, omdat er in Frankrijk destijds al ophef over was, of ik wel " goede" kreeg (en natuurlijk was dat zo). Ik heb door de jaren heen wat last gehad van rechterborst (ook paar jaar geleden is er een punctie gedaan in klier oksel hiervoor)., maar er verder nooit iets achter gezocht. Nu door aardig wat ophef over siliconen borstimplantaten en het gevaar ervan, heb ik via mijn huisarts een verwijsbrief voor dezelfde plastisch chirurg. Die toen in 2 ziekenhuizen werkte, maar inmiddels in een ander ziekenhuis werkt. Ik wil en afspraak met hem maken om implantaten te verwijderen. Ik wordt alleen geweigerd door datt ziekenhuis “ ze zijn 1e lijn ziekenhuis” , en ze behandelen niet zoals dat heet cosmetische patienten. Jammer van de verwijsbrief maar ik moet maar naar een 2e lijns ziekenhuis. Ik vind dit heel raar deze goede arts heeft dan wel (omdat hij toen in beide ziekenhuizen werkzaam was) in een ander ziekenhuis geopereerd, maar ik zou toch graag bij hem dit laten doen en bespreken. Kan dit zomaar?