CBG wil bijsluiter medicijnen begrijpelijker

bijsluiter-22052019.jpg

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) begint een proef met de ‘bijsluiter nieuwe stijl’. Het gaat om het vertalen van grote hoeveelheden tekst naar duidelijk begrijpbare icoontjes en tekstblokken om zodoende de belangrijkste informatie overzichtelijk over te brengen.

Volgens het CBG is de onduidelijkheid het voornaamste probleem van de huidige bijsluiter. Veel mensen lezen het niet aandachtig, begrijpen het niet of kunnen het überhaupt niet lezen. De ‘bijsluiter nieuwe stijl’ dient als extra aanvulling op de bestaande traditionele bijsluiter, om belangrijke informatie toch over te brengen bij medicijngebruikers.

Begrijpbare icoontjes: simpeler

Icoontjes moeten de begrijpelijkheid van de bijsluiter versimpelen. De icoontjes van een bord en bestek, een glas water en een klokje verduidelijken bijvoorbeeld hoe en met welke regelmatig een medicijn dient te worden ingenomen. Om het nuttigen van alcohol af te raden bij het innemen van bepaalde medicatie, wordt bijvoorbeeld het icoontje van een rood blok met een kruis en een glas wijn erin gebruikt. Het icoontje van een vrouw met een bolle buik met een waarschuwingsteken geeft aan dat zwangere vrouwen het medicijn moeten bespreken met hun arts.

Tekstblokken: aanvullende informatie overzichtelijker

Tekstblokken met kopjes als ‘Waarvoor is dit medicijn?’, ‘Belangrijkste waarschuwingen’, ‘Let op!’ en ‘Welke bijwerkingen kunt u krijgen?’ geven aanvullende informatie overzichtelijk weer. Medicijngebruikers kunnen onder het kopje ‘Wat doet dit medicijn voor u?’ de gunstige effecten van hun betreffende medicatie inzien, iets dat volgens het CBG niet in de traditionele bijsluiter staat. Een groot verschil is dat zeldzame bijwerkingen niet staan vermeld, die kunnen patiënten terugvinden in de traditionele bijsluiter. 

Bron: NOS 
Bron foto: MIJKSENAAR