CBR wil opheldering over alcoholslot

alcoholslot800.jpg

Is het alcoholslot wel veilig? Dat wil het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen weten. Een man zei in het NOS Journaal van zondag dat zijn auto meerdere keren midden op de snelweg is uitgevallen. Vervolgens rolde het voertuig langzaam verder, tussen langsrazende medeweggebruikers.

Dat gebeurde toen de accu van zijn alcoholmeter leeg was. 'We nemen dit incident serieus. Het alcoholslot moet werken en verkeersveiligheid is ook belangrijk. We laten dit tot op de bodem uitzoeken', laat een woordvoerster van het CBR in een reactie weten.

Het CBR heeft 'meteen' contact opgenomen met het bedrijf Dräger, dat het alcoholslot heeft gemaakt, en met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), dat de apparaatjes goedkeurt. Daarnaast wil de dienst spreken met de automobilist in kwestie. Het is niet bekend wanneer duidelijk is wat er precies is misgegaan.

Voor vertrek blazen

Duizenden mensen hebben van het CBR een alcoholslot in hun auto moeten laten inbouwen, nadat ze waren betrapt met drank op. Ze moeten voor vertrek blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet.

Weinig ruimte voor individuele gevolgen

De Raad van State zette in maart een streep door het alcoholslot. Volgens de hoogste bestuursrechter is er te weinig ruimte om naar individuele gevolgen voor automobilisten te kijken. Daarnaast had de Hoge Raad een dag daarvoor al bepaald dat iemand die een alcoholslot moet laten bouwen, niet ook nog eens voor de rechter kan worden gesleept. Dat geldt echter alleen voor nieuwe gevallen. Wie al een alcoholslot had, houdt dat. Bovendien werkt het kabinet aan een plan om het alcoholslot toch mogelijk te maken.

Bron: ANP