CBS: meer Nederlanders verdronken in 2018

verdrinken-20190722.jpg

Er zijn vorig jaar 112 Nederlanders verdronken. Dat zijn er 27 meer dan in 2017, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 112 mensen die verdronken waren er 98 ouder dan 20 jaar, 6 tieners en 8 kinderen jonger dan 10 jaar oud. In totaal kwamen er meer mannen dan vrouwen om (89 om 23). Het gaat om mensen die verdronken als gevolg van een ongeluk.

Het CBS heeft verdrinkingscijfers door moord of zelfmoord niet meegenomen. Naast 112 Nederlanders verdronken er ook 26 niet-ingezetenen, die in 2018 op bezoek waren in Nederland. De meesten van die groep waren afkomstig uit Duitsland. Ook Polen en mensen met een niet-westerse achtergrond vinden relatief vaak de dood door verdrinking.

Totaal aantal verdrinken gedaald

Het totaal aantal verdrinkingen is de afgelopen decennia gedaald. Wel is er in 2018 voor het eerst sinds 2002 weer een stijging (meer dan 30 procent) te zien. De precieze reden daarvan is niet bekend.

Zwemmen in natuurwater

In een waterland als Nederland kun je op veel plekken in natuurwater zwemmen. Waar moet je op letten als je een duik waagt? Radar geeft 6 tips. Wie de komende warme dagen een duik wil nemen in open water, kan beter eerst op de website zwemwater.nl kijken of het water schoon is. Een groot aantal zwemplassen, riviertjes en beken kampt al met de voor mens en dier giftige blauwalg. Ook dode vissen en botulisme komen voor, waarschuwen de waterschappen en de provincies.

Met het warme weer op komst is een dagje naar het strand ideaal. Of je op een bepaalde plek in zee mag zwemmen of niet, staat doorgaans aangegeven met gekleurde vlaggen op het strand. Welke varianten heb je zoal? En wat is hun betekenis precies? Check het hier:

Strandvlaggen: welke betekent wat?

Bij officiële buitenzwemlocaties staan borden die informatie geven over de waterkwaliteit. Wat betekenen de verschillende iconen:

Borden bij buitenzwemlocaties

Bron: ANP