CDA stelt kamervragen na Radar-item over verlofdagen bij verpleeghuis

Als je in een verpleeghuis woont, mag je daar maximaal 42 verlofdagen opnemen, zo blijkt uit de uitzending van Radar op 9 maart. Raar, vindt ook Evert-Jan Slootweg van het CDA. Daarom heeft hij er Kamervragen over gesteld.
Het hele item is hier terug te kijken:
Maximaal 42 verlofdagen voor bewoners van zorginstelling
Kamervragen
Dit zijn de Kamervragen die Slootweg stelt:
- Heeft u kennisgenomen van de uitzending van Radar “Maximaal 42 verlofdagen voor bewoners van zorginstelling”? 1)
- lopt het dat het daadwerkelijke aantal verlofdagen niet 42 is, maar 146 en interpreteert het verpleeghuis in kwestie daarom de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opgestelde beleidsregel onnodig te strikt?
- Zo niet, zou in deze casus zorgverlening via het Volledig Pakket Thuis (VPT), Modulair Pakket Thuis (MPT) of een Persoonsgebonden budget (PGB) uitkomst kunnen bieden?
- Iemand kan zorg vanuit de Wet langdurige zorg(Wlz) aanvragen als er 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig is om ernstig nadeel te voorkomen: komt het vaker voor dat mensen met een hoog geïndiceerd zorgprofiel door een familielid zelfstandig langdurig verzorgd worden?
- Speelt de problematiek rondom verlofdagen ook in de zorg voor kinderen met een beperking?
- Zo ja, zijn er ook signalen vanuit bijvoorbeeld bepaalde ouderinitiatieven dat de beleidsregel van de NZa rond verlofdagen spanning opleveren binnen het functioneren als gezin?
- Bent u van zins om de beleidsregel van de NZa te laten aanpassen om ouders en kinderen van personen die intramurale Wlz-zorg ontvangen en regelmatig hun familielid te logeren hebben, tegemoet te komen?