'Celstraf of 21.000 euro boete voor online zetten beelden van ongeluk'

omstandersongeval7-10-2020.jpg

Het CDA, de PvdA en GroenLinks presenteren een initiatiefwetsvoorstel waarin zij ervoor pleiten dat mensen die beelden delen van een ongeluk een forse straf krijgen. Zo zouden omstanders die beelden van slachtoffers delen zelfs de cel in moeten. Dat meldt het AD.

Het online plaatsen van beelden van een ongeluk is nog niet strafbaar. Nu kunnen omstanders alleen nog beboet worden als ze hulpverleners hinderen bij de uitvoering van hun werk.

Boetes van ruim 20.000 euro

Mensen die beelden van een ongeluk online zetten, riskeren een boete tot 21.750 euro of een jaar gevangenisstraf, staat in het wetsvoorstel.

Volgens de initiatiefnemers is het online plaatsen van beelden van een ongeluk een inbreuk op de privacy van slachtoffers. Bovendien zou het ervoor kunnen zorgen dat het leed van het slachtoffer of de nabestaanden erger wordt.

Filmen kan politie soms helpen

Het wetsvoorstel heeft nadrukkelijk betrekking op het online zetten van de beelden. Foto's of filmpjes maken van ongelukken wordt niet verboden, omdat dat in sommige gevallen de politie zou kunnen helpen.

Overigens wordt in het wetsvoorstel een uitzondering gemaakt voor journalisten en fotografen. 

De Kamer lijkt verdeeld over het voorstel. Enkele partijen vrezen dat de politie dan drukker zal zijn met het beboeten van omstanders, dan de hulpverlening.