Checklist: wat moet je meenemen in je EHBO-kit op campingvakantie?

camping-14072017-780.jpg

Een ongelukje op de trampoline, een tekenbeet of een valpartij: als je op de camping staat is een EHBO-kitje geen overbodige luxe. Wat moet je in ieder geval meenemen? 

Veel voorkomende ongelukken zijn valpartijen uit klimrekken, bomen en trampolines, en je kunt uitglijden of iets verzwikken of gebeten worden door een mug of teek.

Hoe ben je daarop zo goed mogelijk voorbereid? Volgens het Rode Kruis zijn in ieder geval deze zaken belangrijk om mee te nemen:

  • snelverband
  • pleisters
  • een steunzwachtel
  • verschillende soorten verbandjes
  • een tekentang of tekenpas
  • een pincet om splinters te verwijderen
  • een coolpack
  • een muggenbalsem om te voorkomen dat je wordt geprikt

Ook handig:

  • Slik je medicijnen? Zorg dat je voldoende voorraad mee hebt!
  • Neem een lijstje mee met waarop je je (eventuele) allergieën, overgevoeligheden en medicijnen vermeldt;
  • Check of je vaccinaties nodig hebt voor je vakantiebestemming, en vergeet je vaccinatiepaspoort niet in te pakken! Het vaccinatiepaspoort kan anno 2021 gemaakt worden met de CoronaCheck-app, die het bewijs vormt voor de QR-code die je maakt.
  • Check bovendien de laatste updates omtrent de coronamaatregelen in het land van bestemming. Het kan namelijk per land of per regio verschillen of je volledig gevacinneerd dient te zijn. Je kan zelf de overheidswebsite raadplegen. Daarnaast is het vooral verstandig om de nationale websites te checken van het land van bestemming. Hierop zal namelijk altijd de meest actuele informatie te vinden zijn. 

Let op bij teken- en muggenbeten!

Wees alert bij teken- en muggenbeten, benadrukt het Rode Kruis. De beestjes kunnen ziekten overbrengen. Voor muggen geldt dat vooral bij verre bestemmingen. Bij teken moet je ook al alert zijn als je dichter bij huis blijft - zelfs in Nederland kunnen de beestjes ziekten overdragen.

Draag bedekkende kleding, gebruik een muskietennet, zorg voor goede insectenwerende middelen en controleer vaak of je gebeten bent. Teken moet je zo snel mogelijk verwijderen, aldus het Rode Kruis.

Hondsdolheid

In landen waar hondsdolheid (rabiës) voorkomt, kun je het beste afstand houden van dieren die je niet kent (hoe schattig ook: aai ze niet!), en zorg ervoor dat kinderen ook uit de buurt blijven van de beesten. In bepaalde landen kunnen knaagdieren ook ziekten overbrengen. Houd de omgeving schoon, ruim eten en etensresten goed op, om de beestjes niet aan te trekken.

Lichaamsvocht

Dat je veilig moet vrijen wist je waarschijnlijk al. Maar let ook op in andere situaties waarin je in contact kan komen met lichaamsvocht van anderen. Via een besmet scheermesje bij de kapper of tijdens het zetten van een piercing of tatoeage bijvoorbeeld: wacht daar liever mee tot je weer in Nederland bent.

Wellicht ten overvloede, maar: check van tevoren of je veilig het kraanwater kunt drinken. Zorg ervoor dat vlees en vis goed doorbakken of gekookt is.

App van het Rode Kruis

Ongelukjes met brandwonden kunnen ook voorkomen op de camping. Welke stappen je dan kunt ondernemen lees in de app EHBO van het Rode Kruis

Bron: Rode Kruis

Meer over