Chickfriend gebruikte naast fipronil ook amitraz, stof tot nog toe niet in eieren gevonden

besmette-eieren-amitraz-170824.jpg

Het bedrijf Chickfriend, de spil in het eierschandaal, blijkt inderdaad nog een verboden giftige stof te hebben gebruikt: naast fipronil gebruikte Chickfriend amitraz, dat ook niet is toegestaan als bestrijdingsmiddel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tot nog toe de matig giftige stof amitraz niet aangetroffen in eieren.

Het Duitse blad Der Spiegel meldde dat enkele dagen terug al. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) meldden woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat amitraz is gebruikt.

Schaal onbekend

Ze zeggen er niet bij op welke schaal amitraz werd gebruikt. Volgens Der Spiegel zat amitraz net als fipronil in Dega-16, het goedje dat het Barneveldse bedrijf in honderden stallen spoot om bloedluis te bestrijden. Maar zo expliciet staat het niet in de brief van Schippers en Van Dam.

Een woordvoerster van de NVWA kon woensdagavond ook geen uitsluitsel geven over de schaal. 'Bij de invallen van pas geleden is amitraz gevonden. Maar we weten nog niet wat er precies mee is gebeurd', zei ze.

Geen amitraz in eieren gevonden

In de brief aan de Kamer staat wel dat de NVWA geen amitraz in eieren heeft gevonden bij bedrijven die recent in beeld zijn gekomen via de administratie van Chickfriend. De Belgische voedselveiligheidsdienst FAVV stelde vorige week tegenover Belgische media dat de gevonden hoeveelheden amitraz in Dega-16 zo laag waren dat ze ongevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Ook gebruikt bij vleeskalveren

Naar nu blijkt was Chickfriend niet alleen actief bij pluimveebedrijven, maar ook bij een vleeskalverbedrijf en een gemengd bedrijf met pluimvee en vleeskalveren. 'De middelen die door Chickfriend zijn toegepast, zouden bij kalveren zijn gebruikt voor vliegenbestrijding', schrijven Schippers en Van Dam. Op het vleeskalverbedrijf waren geen kalveren meer aanwezig. Het gemengde bedrijf is geblokkeerd: de kalveren mogen niet naar de slacht voordat onderzoeksresultaten bekend zijn. De NVWA doet onderzoek.

Verboden als bestrijdingsmiddel

De stof amitraz is toegestaan als diergeneesmiddel voor runderen, varkens en honden maar verboden als bestrijdingsmiddel. Bij inname van grote hoeveelheden kan het onder meer effect hebben op het zenuwstelsel. Het valt niet helemaal uit te sluiten dat een geringe hoeveelheid amitraz in geteste eieren zat, maar dan in gehaltes kleiner dan 0,01 milligram per kilo, meldt de directeur van het bureau Risicobeoordeling & onderzoek.

Bij zo'n kleine hoeveelheid kan iemand tientallen kilo's eieren per dag eten. De eerste meetresultaten geven dan ook 'geen aanleiding tot risico’s voor de volksgezondheid'.

NVWA kreeg meerdere meldingen in 2016

De bewindslieden maakten woensdag verder bekend dat afgelopen jaar niet één maar twee meldingen over het illegaal gebruik van fipronil in stallen zijn binnengekomen. Voormalig minister Winnie Sorgdrager gaat het eierschandaal onderzoeken.

Bron: ANP