Chocoladeletters: kinderarbeid in Afrika
Sinterklaas is weer in het land en dat betekent volop chocoladeletters in de schappen en in de schoen. Heerlijk voor de kinderen in Nederland, maar geldt dat ook voor de kinderen in Afrika? Die werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden om de cacao te oogsten. Uit een rapport van Oxfam Novib blijkt dat 85 procent van de chocoladeletters is gemaakt van oneerlijke cacao.
De cacao wordt aangekocht van kleine boeren in West-Afrikaanse landen als Ghana en Ivoorkust. Deze boeren krijgen geen eerlijke prijs voor hun product. Van elke euro die hier in Nederland wordt uitgegeven aan chocolade krijgt de boer maar 3 cent. Dit heeft veel gevolgen voor de levensomstandigheden van de boeren en voor de manier waarop de cacao wordt verbouwd en geoogst. Kinderarbeid
Er worden vaak kinderen ingezet als arbeidskrachten op de plantage. Het gaat hier niet alleen om kinderen van de boer zelf, maar ook om kinderen uit buurlanden die worden aangekocht om op de plantages te werken. De ouders krijgen een beetje geld en hun kinderen worden naar de plantages vervoerd. Met name deze laatste groep wordt vaak erg slecht behandeld.
De kinderen doen zwaar en gevaarlijk werk op de plantages. Ze werken met grote messen om de cacaovruchten uit de bomen te oogsten. Ook tillen ze zware zakken en enorme hoeveelheden water. Daarnaast wordt er met gevaarlijke pesticiden gewerkt. De kinderen maken lange dagen en verdienen vaak niets. Armoede
De boeren verdienen zo weinig aan hun cacao dat ze niet uit de armoede kunnen komen. Dat betekent dat ze niet genoeg geld hebben om eten te kopen. Ook kunnen hun kinderen niet naar school en is er te weinig geld voor gezondheidszorg en medicijnen. Milieu
De manier waarop deze cacao wordt verbouwd, heeft ook gevolgen voor het milieu. Vaak weten de boeren niet hoe ze met de pesticiden om moeten gaan. Dat betekent dat er teveel en verkeerde pesticiden worden gebruikt. Ook veel kinderen werken met deze gevaarlijke stoffen. Daarnaast worden grote stukken oerbos gekapt om de cacaoplantages aan te leggen. Ook wordt er te eenzijdig geplant, waardoor de kwaliteit van de grond achteruit gaat. De oogst is dan niet optimaal, waardoor er meer grond nodig is voor dezelfde hoeveelheid cacao.Winkels
Volgens het rapport van Oxfam Novib zijn 85 procent van de chocoladeletters in de Nederlandse winkels gemaakt van oneerlijke cacao. Het gaat dan vooral om de huismerken. Zo zijn alle chocoladeletters van het eigen merk van de HEMA gemaakt van deze oneerlijke cacao. Ook de Jamin, de Lidl en de Aldi verkopen helemaal geen eerlijke letters. Andere supermarkten en warenhuizen hebben naast de oneerlijke letters ook eerlijke letters en chocolade in de schappen liggen.Eerlijke letter
Als u een eerlijke letter wilt kopen, kunt u letten op een keurmerk. Fabrikanten die duurzame cacao inkopen, en dus een eerlijke prijs betalen, mogen een keurmerk op de verpakking zetten. Het gaat dan om het keurmerk van Max Havelaar, Eko of Fairtrade. Lees hier het rapport van Oxfam Novib