background branding

Chronische koolmonoxidevergiftiging: wat moet je weten?

koolmonoxidemelder-12-03-2018-780.jpg

Een chronische koolmonoxidevergiftiging is lastig te herkennen omdat de symptomen zoals hoofdpijn, concentratieproblemen of griepverschijnselen ook binnen andere veelvoorkomende ziektebeelden passen. Hoewel het goed is om waakzaam te zijn, hoeft er bij optreden van vage klachten geen sprake te zijn van een koolmonoxidevergiftiging. Alleen een arts kan dit vast stellen. Raadpleeg bij twijfel de huisarts.

Wat kun je doen?

Er zijn een aantal acties die je zelf kunt ondernemen om te controleren op langdurige blootstelling aan lage waardes koolmonoxide.

Schaf een koolmonoxidemelder aanWil je nagaan of er lagere waardes koolmonoxide in de woning aanwezig zijn? Dan kun je een digitale koolmonoxidemelder aanschaffen waarop ook lagere waardes zijn af te lezen. Vanaf wanneer de melder de waardes weergeeft, verschilt per melder. Er zijn melders die waardes weergeven vanaf 10 ppm*, maar ook melders die waardes aangeven vanaf 20 ppm. Daarnaast zijn er melders die waarschuwen met een signaal (licht en/of geluid) wanneer er een waarde wordt gemeten van 30 ppm voor minstens 120 minuten.*0-10 ppm (parts per million), wordt gezien als achtergrondwaarde. Boven de 10 ppm kunnen klachten ontstaan.

In het verleden zijn veel koolmonoxidemelders onveilig gebleken. Melders hoeven wettelijk gezien namelijk niet verplicht vooraf getest en gecertificeerd te worden op basis  van de Europese norm voor koolmonoxidemelders.

Wil je zeker weten dat je een veilige koolmonoxidemelder hebt? Kijk dan op de website van de consumentenbond of op de website veiligeproducten.nl. Controleer

Laat een verbrandingstoestel zoals cv-ketel, geiser of gaskachel jaarlijks controleren.

Geeft de digitale koolmonoxidemelder in de tussentijd waardes aan boven de  achtergrond waarde tot 10 ppm (parts per million), laat dan een installateur de verbrandingstoestellen tussentijds controleren.Treden de klachten op in huis?

Treden gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, concentratieproblemen of griepverschijnselen steeds op na een langere tijd in huis? Dan ligt de oorsprong van je klachten mogelijk in de woning en zou er sprake kunnen zijn van blootstelling aan koolmonoxide.Ga naar de huisarts

Heb je vage klachten en vermoed je dat een koolmonoxidebron hiervan de oorzaak zou kunnen zijn? Bespreek dit dan met de huisarts.Lees meer over de uitzending over chronische koolmonoxidevergiftiging

Bekijk het gesprek na de uitzending hieronder (vanaf ongeveer 0:34 minuut):