'Claims gaswinning nog in 2017 afhandelen'

nam-groningen-19-11-2017-780.jpg

De afhandeling van schadeclaims van Groningers die gedupeerd zijn door de gaswinning moet voor het einde van het jaar sterk zijn verbeterd. Dat wil René Paas, commissaris van de Koning in de getroffen provincie.

'Het is van groot belang dat tussen de NAM en de overheid een afspraak wordt gemaakt waarin burgers beter worden behandeld, sneller worden behandeld en royaler worden behandeld bij het ontstaan van schade', zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.

Schadeafhandeling 'grootste pijnpunt'

Volgens Paas is de schadeafhandeling het 'grootste pijnpunt' bij de Groningers. Tienduizenden gedupeerden wachten nog op afhandeling van hun schadeclaims. Eind maart werd de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) uit de schadeafhandeling gehaald. Sindsdien wordt gekeken hoe het verder moet met de schadeafhandeling.

De commissaris van de Koning wil ook dat de gaswinning zo snel mogelijk 'substantieel wordt verlaagd naar een veilig niveau'. De ruim 20 miljard kuub die nu is afgesproken in het regeerakkoord is volgens de CDA'er nog steeds veel te veel. 'De Staat moet beginnen te redeneren vanuit de veiligheid van de Groningers', zei Paas.

De Raad van State vernietigde afgelopen week het gaswinningsbesluit. De minister van Economische Zaken moet binnen een jaar met een nieuw besluit komen. De minister had volgens de hoogste bestuursrechter van het land meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de inwoners van het gaswinningsgebied.

Bron: ANP