Collageenpoeder – Reactie Sunny Natural

logo reactie Sunny Naturals.png

Het merk Sunny Naturals heeft gereageerd op de uitzending over collageenpoeder als wondermiddel voor rimpels (6 september 2021). Dit is de volledige reactie.

1. Wat is het effect van uw product op het lichaam?

Over het effect van collageeninname op het lichaam mogen wij als merk geen uitspraken doen. Onze collageen producten hebben Vitamine C toegevoegd, waardoor wij volgens EFSA een aantal dingen op de verpakkingen mogen zeggen over collageen.
Dat wij hier geen uitspraken over doen heeft niets te maken met het ontbreken van kennis, maar met de regelgeving voor gezondheidsclaims.

2. Waaruit blijkt dat uw product effectief is?

Zie mijn antwoord op vraag 1. Als aanvulling: wij, en de leverancier van onze collageen, krijgen van klanten erg veel positieve reacties na het gebruik van de producten. Ook onze eigen ervaring van het gebruik is erg positief.

3. Dermatoloog Tamar Nijsten (afdelingshoofd Erasmus MC) vindt de werking van de collageensupplementen zeer onwaarschijnlijk. Die werking zou een medische doorbraak betekenen. Dat het product geregistreerd staat als supplement en niet als geneesmiddel, vindt de dermatoloog ook veelzeggend. Wat is uw reactie op de kritiek die Nijsten hier uit?

Het is ons niet geheel duidelijk welke werking dokter Nijsten bedoeld, maar ik vermoed dat een medicinale werking voor genezen bedoeld. Collageen producten geen medicijnen, maar supplementen.
Een klein voorbeeld: bij een ernstig ijzer tekort, krijgt iemand een bloedtransfusie (medicijn, genezen). Echter zal een huisarts of therapeut bij eerdere signalen van bloedarmoede eerst het voedingspatroon bespreken (voeding) en eventueel ijzertabletten adviseren (supplement, preventie en aanvulling op voeding). Medicijnen, voeding en supplementen hebben verschillende doelen. Een medicinale werking verwachten van een supplement is niet juist. (zie bijv. www.thuisarts.nl/bloedarmoede/ik-heb-bloedarmoede)

4. De onderzoeken waar veel merken zich op baseren, zijn volgens de dermatoloog niet erg recent. De foutmarge op de resultaten is daarnaast zo groot dat de effecten niet erg significant zijn, aldus Nijsten. Wat is uw reactie op deze kritiek?

Ik ken de onderzoeken die dokter Nijsten heeft gelezen niet. Gezien de korte reactie tijd die jullie vragen, kan ik me daar niet in verdiepen. Onze leveranciers hebben veel studies gedaan, waaronder ook gerandomiseerde, placebogecontroleerde en klinische studies, waar de resultaten erg positief van zijn. Door wetgeving mogen wij nog steeds geen uitspraken doen over de werking, ondanks deze onderzoeken.

5. Hoe is de hoeveelheid collageen in uw product – in de dagelijkse dosis – bepaald?

De dagelijkse doses van onze producten is bepaald a.d.h.v. de hierboven genoemde onderzoeken van onze leveranciers. Deze dosering is per soort collageen verschillend, dus vandaar dat de doseringen van onze producten ook verschillen. Denk bij ‘soorten collageen’ aan de verschillende types en origines (rund/vis/varken, huid/botten).

6. De dosis van collageen per portie verschilt behoorlijk tussen de verschillende merken - het loopt uiteen van 0,2 gram tot 10 gram. Hoe is dit te verklaren?

Ik weet niet hoe andere merken aan hun doseringen komen. Zoals ik aangaf zit er verschil in de dosering per welke soort collageen, dus wellicht verklaart dat een deel.

Forumreacties

17
  • Door Radar

Op social media promoten schoonheidsspecialisten en BN’ers collageenpoeder. Ze mengen het lustig door hun koffie of kwark, of slikken dagelijks enkele pilletjes. Maar wat is waar van de claims die over dit voedingssupplement wordt gemaakt: helpt het poeder echt om een strakkere, elastische huid te krijgen en je rimpels weg te toveren? En: waarom is het zo duur? De heilige graal, of toch niet? https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/collageenpoeder-wondermiddel-voor-rimpels-of-dure-grap/

  • Door Lady1234

Het trekt in ieder geval de bulten en rimpels in je portemonnee glad. Maar ja, mensen willen nou eenmaal bedrogen worden. En als een BN-er het zegt?

  • Door Lady1234

Als een BN-er een product op social media promoot, dan wantrouw ik het.
Bij voorbaat al. Ik lees over dat collageen dat het voornamelijk zit in botten en huid. Advies is dan ook bouillon te trekken van viskoppen of kippenpoten, dan krijg je bouillon barstensvol collageen. Stuk lekkerder en goedkoper dan die poeders en pillen.