Collectiviteitskorting zorgverzekering omlaag

collectieve-zorgverzekering-19092019.jpg

De maximale korting voor een collectieve zorgverzekering daalt volgend jaar van 10% naar 5%. Krijg je nu dus meer dan 5% korting, dan ga je volgend jaar meer zorgpremie betalen. Dit geldt alleen voor de basisverzekering, aanvullende zorgverzekeringen kennen geen maximum percentage.

De collectieve verzekering is een soort verzekering waarbij je korting krijgt op de premie omdat je als collectief een verzekering afsluit. Zo kan je met je partner, gezin, collega’s of sportvereniging gezamenlijk dezelfde verzekering afsluiten, waarbij je een bepaald kortingspercentage krijgt. Volgend jaar zal dat percentage dus nog maar maximaal 5% zijn.

Collectieve verzekeringen in Radar

De daling van het kortingspercentage zorgt ervoor dat collectiviteitsverzekeringen minder voordelig worden, maar Radar ontdekte eerder al dat dit type verzekering überhaupt niet de meest voordelige optie is. Uit een enquête van Radar bleek dat mensen met een collectieve verzekering gemiddeld 10 euro meer premie betalen dan bij een individuele verzekering het geval zou zijn. In de uitzending werd duidelijk dat zorgverzekeraars vaak hun premie hoger maken dan bij een individuele verzekering, om het daarna met de korting weer bij te stellen. Uiteindelijk komt deze premie dan iets hoger uit dan de premie van een individuele verzekering.

Bekijk ook:

Testpanel: Collectief verzekerde betaalt maandelijks 10 euro zorgpremie meer

Nu het kortingspercentage daalt, wordt de collectieve zorgverzekering nog minder voordelig. Radar raadt je dan ook aan goed op de polisvoorwaarden te letten om te zien waar je het voordeligst uit bent. Bekijk hier wat je nog meer kan doen om te checken of je te veel zorgpremie betaalt.

Bron: Consumentenbond