Commerciële sneltesten: betrouwbaar alternatief voor GGD-test?

De commerciële snelteststraten schieten als paddestoelen uit de grond. Werkgevers die hun werknemers regelmatig laten testen op het coronavirus maken hier veel gebruik van. En ook mensen die snel een uitslag willen hebben weten de snelteststraat te vinden. De Inspectie Gezondheid en Jeugd heeft momenteel 180 aanbieders in beeld waarvan een aantal meerdere locaties beheren. 

Op de sites staan allerlei claims zoals dat de test is 'gevalideerd door het OMT' of dat het gaat om een 'goedgekeurde test door de Nederlandse overheid'. En de prijzen lopen uiteen van 60 euro tot 145 euro, is er een verschil tussen de testen?  

Groot verschil in wachttijd

De GGD gebruikt de PCR-test waarbij gekeken wordt of je besmet bent met het coronavirus. De uitslag van een PCR-test weet je nu doorgaans na een dag. Bij de antigeentest, in de volksmond 'sneltest' genaamd, worden bepaalde viruseiwitten aangetoond. De antigeentest geeft na een kwartier de uitslag.  

Uiteenlopende prijzen

We bellen een aantal aanbieders en vragen naar het prijsverschil. Ze werken allen met de sneltesten van Abbott en Roche, maar de goedkoopste aanbieder vraagt 60 euro en bij de duurste leg je 145 euro neer. Als we vragen hoe de prijs wordt bepaald, dan zijn de antwoorden:'‘Het ligt aan de locatiekosten of de extra service.' Wat die extra service moet zijn is onduidelijk, want in feite moet overal hetzelfde gedaan worden. 

Is de monstername voldoende?

Klinisch chemicus dr. Marc Elisen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde juicht de commerciële sneltesten niet toe. Buiten dat een PCR-test op een dieper niveau dan een sneltest kijkt of er coronasporen zijn aangetroffen, vindt hij het erg belangrijk dat het monster goed wordt afgenomen. 

'Naast de neus moet ook in de keel een goede monstername gedaan moet worden. Bij de commerciële teststraten is er geen garantie voor een adequate monstername. Worden die mensen wel goed getraind? Je mag wel verwachten dat dit bij andere centra ook gebeurt. En als je dat niet weet dan, dan zou ik daarin terughoudend zijn.'

'PCR-test geeft meest betrouwbare uitslag'

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd laat weten dat er een aantal randvoorwaarden zijn waar commerciële aanbieders van sneltesten aan moeten voldoen. Tot nu toe is er slechts één aanbieder op de vingers getikt. Het RIVM laat ons weten sneltesten en zelftesten af te raden vanwege de betrouwbaarheid. 
 
Ook prof. dr. Bert Niesters, viroloog bij het UMCG, vindt de sneltesten onnodig. 'De geldigheid van een negatieve uitslag is slechts een paar dagen geldig, want je kunt daarna natuurlijk weer met het virus besmet worden. De PCR test geeft de meest betrouwbare uitslag: deze is veel gevoeliger.'

Forumreacties

11
  • Door Radar

Handig om de hele familie te testen zodat je samen kerst kunt vieren? De commerciële snelteststraten steken nu overal de kop op, maar zo ook de vragen erover. Hoe betrouwbaar zijn ze en waarom verschillen de prijzen – van 60 tot 145 euro – en wachttijden zo sterk? Het antwoord op al je vragen, vanavond in Radar op NPO 1 om 20.30 uur. Meer over dit onderwerp ook op onze site: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/commerciele-snelteststraten-alternatief-voor-ggd-testlocatie/

  • Door fred-

Het is algemeen bekend dat de pcr-test hoogst onbetrouwbaar is. Trouwens onbegrijpelijk dat mensen zich laten testen met een verkoudheid of snotneus. Dat mensen verkouden zijn is van alle tijden en nu wordt er zo'n ophef van gemaakt. Dat nieuwe normaal doe ik niet aan mee.

  • Door Nijogeth

Aangezien een PCR-test een gigantische foutmarge heeft en extreem veel vals positieven geeft, ligt de betrouwbaarheid van de sneltesten sowieso al hoger in dit geval. Overigens is dat uiteraard alleen als mensen geen symptomen hebben. Bij symptomen schijnt de PCR-test wel goed te werken. Aldus minister de Jonge.