background branding

Compensatie voor woekerrente mogelijk

200603 rente.jpg

Wie onterecht een woekerrente heeft betaald, heeft hoop op compensatie. Die komt er na een rechtszaak van Stichting Geldbelangen over financieel verlies door een doorlopend krediet tegen de banken van Crédit Agricole. De uitspraak heeft als gevolg dat Crédit Agricole rente zal terugbetalen aan consumenten. Is dit een precedent voor andere banken die de juridische grenzen afgaan?

Wie klant is van de banken van Crédit Agricole Consumer Finance (CACF) – waaronder Interbank, Ribank, De Nederlandse Voorschotbank en Intermediaire Voorschotbank – zullen een brief krijgen met daarin de aankondiging dat te veel betaalde rentes vanaf 2008 teruggestort kunnen worden. Zij moeten die compensatie wel opeisen. Je kan als klant ook online checken of er recht is op compensatie via de website van de bank.

Doorbraak

De uitspraak in deze zaak zou de weg kunnen vrijmaken voor gedupeerde consumenten bij andere banken. Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen spreekt alvast over 'een doorbraak in de Nederlandse financiële geschiedenis' nadat de organisatie gelijk kreeg van het klachteninstituut financiële dienstverlening Kifid. De lange strijd was te volgen via het tv-programma Kassa. 'Toch zijn we er nog niet', stelt Goedhart. 'De banken berekenen alleen compensatie vanaf 2008, terwijl de uitspraak van het Kifid gaat over de te veel betaalde rentes sinds 2005.'