Compensatieregeling woekerpolis oncontroleerbaar

De compensatieregeling voor de woekerpolis van ASR is oncontroleerbaar en de door ASR geboden compensatie is in veel gevallen onjuist. Dit komt doordat polis- en fondsgegevens uit het verleden bij ASR niet meer beschikbaar zijn.

Dat de gegevens niet meer beschikbaar zijn, maakt het onmogelijk om de exacte waarde en het verloop van de beleggingsverzekering te bepalen. ASR werkt daarom met aannames en gemiddelden. Dit maakt dat woekerpolis-gedupeerden van ASR compensatievoorstellen ontvangen die geen recht doen aan de situatie, onjuist en oncontroleerbaar zijn.

In de door ASR gepubliceerde compensatieovereenkomst van 16 december 2008 wordt verwezen naar bij de overeenkomst behorende bijlagen die aangeven hoe ASR de compensatie berekent. ASR weigert deze bijlagen vrij te geven. Stichting Woekerpolisproces stapt naar de rechter voor vrijgave van de stukken.

Mr Pieter Lijesen, voorzitter van Stichting Woekerpolisproces: 'Verzekeraars zijn in de loop van de jaren, bij fusies en overnames, veel data kwijtgeraakt. Dit geldt bij ASR met name voor de labels Falcon, Waerdye en Amev. Het verloop van de beleggingspolis en compensatie kan hierdoor niet juist worden berekend. Toen ASR met een compensatieregeling kwam, beloofden ze openheid en daarom publiceerden ze de tekst van de regeling op de eigen website. Wie echter goed leest komt tot de conclusie dat er essentiële zaken worden achtergehouden. Hoewel transparantie het woord is dat verzekeraars het meest in de mond nemen, geven ze als het werkelijk op transparantie aankomt niet thuis. En daarom gaat de Stichting Woekerpolisproces naar de rechter.'

Bron: Stichting Woekerpolisproces