background branding

Computer verkopen of weggooien? Hier moet je op letten

20190603_computerafval.jpg

Bijna iedereen heeft het weleens meegemaakt: je hebt een nieuwe computer gekocht en wilt de oude weggooien of doorverkopen. Er staan alleen nog allemaal gevoelige gegevens op. Wat kun je daar het beste mee doen?

In tegenstelling tot wat voor de hand ligt, zijn bestanden op je computer niet permanent verdwenen als je ze verwijdert. Een computer haalt alleen een verwijzing weg bij een soort interne inhoudsopgave, maar de gegevens zelf staan er nog totdat op dezelfde plaats op de opslag van je computer iets anders wordt opgeslagen. Tot die tijd zijn die gegevens met speciale software weer terug te vinden, wat je uiteraard wilt voorkomen.

Ik wil mijn Windows-computer doorverkopen

Zowel Windows 8 als Windows 10 als bieden de mogelijkheid om een computer terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit kun je bij Windows 8 vinden in het instellingenmenu onder ‘Algemeen’ en bij Windows 10 onder ‘Updates & Beveiliging’ en dan ‘Herstel’.

Zoek naar een instelling genaamd ‘Resetten’ of ‘Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren’. Volg vervolgens de instructies om alles te verwijderen en kies ervoor om de schijf volledig op te schonen. Dan wordt de hele schijf met lege data overschreven en kan er niets meer teruggevonden worden.

Staat er nog Windows 7 op je computer en je wilt hem nog wel doorverkopen? Dan kun je er beter schoon Windows 10 op (laten) zetten. Over een paar maanden krijgt het systeem namelijk geen beveiligingsupdates meer en is het onverstandig om het te blijven gebruiken. Hierover kun je hier meer lezen:

Updates voor Windows 7 stoppen: wat moet ik doen?

Ik wil mijn Windows-computer weggooien

Als je je computer weggooit, wil je natuurlijk voorkomen dat iemand anders bij de gegevens kan die erop opgeslagen zijn. Je kunt bovenstaande stappen volgen om je opslag te wissen, maar veel computers laten zich vrij eenvoudig openschroeven om de opslag (in de vorm van een harde schijf of SSD) eruit halen.

Het voordeel van de opslag uit de computer halen, is dat je die dan kunt bewaren of met een goedkope USB-behuizing met je nieuwe computer kunt verbinden. Dan kun je eenvoudig je gegevens overzetten en kun je de schijf blijven gebruiken als bijvoorbeeld een back-upschijf.

20190603_hardeschijfssd.jpg
In de meeste gevallen ziet de harde schijf of SSD er zo uit

Als je de harde schijf of SSD uit je oude computer hebt gehaald, kun je ook kiezen om die te vernietigen. Een harde schijf is redelijk kwetsbaar: een flinke val en een paar klappen met een hamer is in veel gevallen al genoeg om hem onbruikbaar te maken. Een SSD kan meer hebben, maar die kun je openschroeven en dan proberen de printplaat te beschadigen.

Ik wil mijn Apple-computer doorverkopen

Als je een Apple-computer wilt verkopen, is het verstandig om uit te loggen bij iTunes en iCloud en vervolgens de schijf te wissen. Apple heeft op zijn website hiervoor een duidelijk stappenplan staan.

Bij veel Apple-computers is het ook mogelijk om de harde schijf eruit te halen, maar over het algemeen laten computers van het merk zich minder gemakkelijk openschroeven. Bij nieuwere modellen, vooral de laptops, is het soms helemaal niet mogelijk om de opslag te verwijderen. In dat geval kun je dus beter met het stappenplan van Apple je computer wissen.

Hier kun je met je oude computer terecht

Als je het niet ziet zitten om je computer te koop te zetten, kun je natuurlijk altijd bij de lokale kringloopwinkel terecht. Na verloop van tijd komt er echter een moment dat een computer echt niet meer mee kan, waarna er weinig meer op zit dan hem weggooien. Hiervoor kun je het beste naar de lokale milieustraat gaan, die altijd wel een plaats hebben om elektronica achter te laten.

Wil je weten wat je met je oude telefoon moet doen? Lees dat hier:

Oude apparaten? Voorkom dat je gegevens op straat komen te liggen