Conservatrix - Reactie Jongmans

conserva site.jpg

Dirk Jongmans, voorzitter van Stichting Polishouders Conservatrix, is ontevreden met de conclusies die de evaluatiecommissie doet in een rapport dat is geschreven in opdracht van demissionair minister Hoekstra (Financiën). Aanleiding van het rapport is het faillissement van levensverzekeraar Conservatrix.

Met verbazing hebben wij het rapport van de evaluatiecommissie gelezen. Wat ons daarin vooral opvalt zijn alle lovende woorden aan het adres van DNB. Dit is precies waar de Stichting bang voor was. Zoals we eerder schreven is het 'de slager die zijn eigen vlees keurt'. De puinhopen zijn enorm, polishouders worden grof gekort, maar het toezicht was volgens de evaluatiecommissie prima?

Het was DNB die de afspraken met de nieuwe aandeelhouder heeft gemaakt. Polishouders moesten vertrouwen op het toezicht en hun overheid. Polishouders hebben en hadden geen alternatief. Het zijn de afspraken van DNB die in de puinhopen hebben geresulteerd. Hoe kan daar nou lovend over worden gesproken? Het resultaat spreekt toch boekdelen?

Er wordt door de commissie veel gesproken over dat er met de wetenschap van nu andere keuzes zouden zijn gemaakt. Wij zijn echter van mening dat die wetenschap tijdens het maken van de keuzes door DNB reeds aanwezig was of had kunnen zijn.

De Stichting voelt zich absoluut niet gesteund door dit rapport. Polishouders staan nog verder in de kou in deze toch al uitzichtloze situatie. Op wie anders dan op hun overheid kunnen zij dan vertrouwen?