Consument betaalt volgend jaar gemiddeld 190 euro meer voor energie

consument-betaalt-volgend-jaar-gemiddeld-190-euro-meer-voor-energie-051217.jpg

Consumenten gaan volgend jaar gemiddeld 190 euro meer betalen voor hun energie. Dit blijkt uit cijfers van energievergelijker Gaslicht.com. Dat de consument meer moet betalen heeft te maken met de belastingverhoging en stijgende netbeheerkosten, zo meldt het Algemeen Dagblad.

De netbeheerders mogen van toezichthouder ACM kiezen of ze de netbeheerkosten die ze in rekening brengen verhogen. Gemiddeld gaat het om een stijging van 13 euro, maar bij Liander, Stedin en Enexis gaat het om een verhoging van 23,50 euro.

Eerder werd duidelijk dat een gezin volgend jaar 133 euro extra betaalt door de duurzaamheidsmaatregelen van het nieuwe kabinet Rutte. Ook heeft de regering besloten de heffingskortingen op energie te verlagen, waardoor mensen minder korting krijgen op hun energie en dus meer moeten betalen.

Ook stijging van de kosten bij gas en licht zelf

Naast de stijgende overheidsheffingen en netbeheertarieven gaan ook de kosten voor gas en licht zelf omhoog. Uit berekeningen van Gaslicht.com blijkt dat Eneco en Nuon hun prijzen vanaf januari met gemiddeld 30 euro per jaar verhogen. Andere energiebedrijven verwachten ook een prijsstijging, aldus de vergelijkingssite.

Eneco bevestigt het nieuws

Arie Spruit, directeur van Eneco, bevestigt het nieuws aan het AD. Hij vertelt dat de inkoopprijzen voor gas en stroom de laatste maanden door de aantrekkende economie gestegen zijn. 'We zien dat al langer, in juli wisten we een prijsverhoging nog te voorkomen, nu niet.'

60 procent bestaat uit netbeheerkosten, belastingen en btw.

Uiteindelijk betaalt een gemiddeld gezin van vier personen volgend jaar 186 euro meer. Bijna 60 procent van de energierekening bestaat dan uit netbeheerkosten, belastingen en btw.

Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de prijsverhogingen. 'Het is nog volstrekt onduidelijk wat de burger daarvoor terugkrijgt , zoals stimuleringsmaatregelen om het eigen huis groener te maken', zo liet de organisatie aan het AD weten. 

Bron: AD

Meer over