Consument verwacht coulance bij defect buiten de garantieperiode

defect-koelkast-garantie-recht-780.jpg

Je koopt een nieuwe koelkast met 2 jaar garantie. Na nog geen 3 jaar gaat je koelkast kapot. Wat zou jij doen? En waar heb je recht op?

Polluitslag.

1762 mensen geven aan wat zij in zo'n situatie zouden doen. 1 op de 10 laat het erbij zitten; de garantietermijn is immers verstreken. Deze groep betaalt zonder vragen zelf de reparatie, of de kosten van een nieuwe koelkast. De overige 90 procent is mondiger. De grootste groep (48%) zou de verkoper of fabrikant vragen om een tegemoetkoming voor reparatie of voor de aanschaf van een nieuwe koelkast. Nog eens 42 procent wil meer: deze groep zou vragen om een volledige vergoeding van de reparatie of een geheel nieuwe koelkast wanneer deze niet te repareren is.

Tegemoetkoming of complete vergoeding?

Wat kunnen mensen verwachten als zij om een meer of minder complete vergoeding vragen buiten de garantieperiode? In sommige gevallen een verkoper die voet bij stuk houdt, want bij aankoop was de garantieperiode natuurlijk ook al bekend. Maar is dat terecht? Van een koelkast mag je toch verwachten dat deze langer meegaat dan 2 jaar. En ook langer dan 3 jaar. Dat is ook precies waar je een verkoper of fabrikant op kunt wijzen.

Bij ondeugelijk product ook buiten garantie recht op vergoeding

Wanneer je nul op het rekest krijgt, kun je overwegen om naar een rechter te stappen. Je kunt je namelijk beroepen op de redelijke verwachting die je van een product mag hebben. De ConsuWijzer geeft zelf als voorbeeld: als het lampje in de koelkast buiten de garantieperiode stuk gaat, dan kun je die gewoon zelf vervangen. Maar gaat de motor na twee jaar ineens kapot? Dan mag je het product als 'ondeugdelijk' bestempelen. Je kunt de winkelier hierop aanspreken. Je hebt dan recht op gratis reparatie óf een gratis vervangend product. Uiteraard speelt daarbij ook mee dat je het product normaal gebruikt hebt.

Lees meer over je rechten bij garantie op de site van de ConsuWijzer

Radar behandelde in de radio-uitzending een ander geval van een kapot product net buiten de garantieperiode: een snorscooter die twee maanden na het verlopen van de garantietermijn een gebroken frame blijkt te hebben. De eigenaar is stellig: een snorscooter hoort niet binnen vijf jaar een gebroken frame te krijgen. Hij laat het er niet bij zitten. Luister de uitzending terug of lees meer: Hoe lang mag een snorscooter meegaan?

Second opinion bij defect verklaard apparaat?

En wat als je koelkast, of een ander apparaat stuk wordt verklaard, terwijl jij daar een ander idee bij hebt? Vraag je dan een second opinion aan bij een andere expert? Radar zocht het voor je uit: zijn de extra onderzoekskosten het waard, en sta je dan in je recht?

Nieuwe poll

Wil je ook je mening geven? Voor alle leden van het Radar Testpanel staat een nieuwe poll klaar op hun panelpagina. Ben je geen lid van het Radar Testpanel? Ook jij kunt meedoen: we leggen je dan behalve pollvragen ook vragenlijsten voor. Bijvoorbeeld over onderwerpen in de uitzending van Radar. Daarmee laat je dus jouw mening en ervaringen meetellen. Aanmelden kan hier.

Meer over