background branding

Consument wil met geld niet kopen, maar de hypotheek aflossen

hypotheek-aflossen-19-08-2019.jpg

In plaats van consumeren, kozen mensen ervoor om hun hypotheken en leningen af te betalen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De consumptie van Nederlanders tussen 2008 en 2018 bleef achter bij de economische groei: de economie groeide met 9,3 procent, terwijl de consumentenuitgaven met 4,1 procent groeiden.

Hypotheekschuld afbetalen

Toen de huizenmarkt tijdens de recessie instortte, zakte de waarde van veel huizen tot onder de hypotheekschuld. Met dat nog in het achterhoofd, en de veranderende regels over het aflossen van de hypotheek, zijn mensen extra gaan afbetalen, meldt het CBS.

Dat blijkt volgens de NOS uit de hypotheekcijfers. Vorig jaar lag het verschil tussen nieuwe en afgeloste hypotheken 20 miljard euro lager dan tien jaar geleden, terwijl er wel voor een groter bedrag aan hypotheken bij het kadaster werd ingeschreven.

Radar tipt: spaarrendement

De spaarrente keldert. Wat zijn de alternatieven om toch nog iets uit je geld te halen? Het afbetalen van je (hypotheek)schulden is een tip, meer adviezen lees je in dit artikel:

Spaarrente keldert: 9 tips voor meer rendement

Bron: CBS