Consument wil niet betalen voor energiezuinige woning

Bijna zeventig procent van de kopers van een nieuwbouwwoning maakt zich zorgen over het klimaat en het milieu, maar zodra dat betekent dat ze dit in hun eigen portemonnee gaan voelen bij de aankoop van een nieuwe woning, verdwijnen die zorgen bij de meerderheid als sneeuw voor de zon.

Uit een onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling onder 1665 consumenten naar markt- en prijsacceptatie van energiezuinige nieuwbouwwoningen in Nederland komt namelijk naar voren dat de aanstaande huizenkoper geen geld wil steken in een energiezuinige woning. Achtenzeventig procent van de respondenten uit het onderzoek investeert liever in een luxe keuken of badkamer dan in een energiezuiniger huis. 

Projectontwikkelaars hebben dan ook te kampen met een gebrek aan interesse voor energiezuinige woningen. Hoe hard ontwikkelaars ook hun best doen voor groene woningen, de consument is er nauwelijks warm voor te krijgen. 

Consumenten willen alleen geld uitgeven voor een energiezuinigewoning als dat ook resulteert in een lagere energierekening. Het geinvesteerde geld moet immers terugverdiend worden. Die garantie willen de huizenkopers hebben. Hun milieubewustzijn staat dan ineens op een heel laag pitje. 

Bron: NAW