background branding

Consumenten kunnen nu ook boodschappen doen bij groothandels

Groothandel_19.03.2020.jpg

Zelfbedieningsgroothandels zoals die van de Sligro en de Makro openen in de loop van donderdag tijdelijk hun deuren voor de consument. Dat meldt het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven. Het opengooien van de winkels, die doorgaans alleen voor bedrijven open zijn, maakt deel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte.

Een woordvoerster van het CBL benadrukt dat het niet de bedoeling is dat consumenten nu massaal bij de groothandels gaan hamsteren. Hoewel voor zover bekend geen beperkingen gelden voor de producten die worden ingeslagen, kan ze zich goed voorstellen dat winkels besluiten om quota in te stellen voor producten. Die beslissing ligt bij de winkels zelf.

Om de supermarkten beter bevoorraad te krijgen zou CBL ook graag zien dat de leveringstijden aan supermarkten worden verruimd. Daarbij wordt ook aan nachtelijke bevoorrading gedacht. Nu nog zitten de supermarkten vast aan de zogeheten venstertijden die gemeenten hanteren. Momenteel wordt overleg gevoerd met gemeenten om deze aangepast te krijgen.

Door de coronacrisis zijn vele Nederlanders aan het hamsteren geslagen, ondanks herhaaldelijke verzoeken om dat niet te doen. De omzet van de supers afgelopen week lag op het niveau van de drukke week voor kerst. Supermarkten proberen met man en macht de winkels gevuld te houden.

'Ga niet hamsteren bij groothandels'

Zelfbedieningsgroothandels als Sligro en Makro, die vanwege de coronacrisis hun deuren openen voor particulieren, hebben nog genoeg producten op voorraad. Maar dan moeten consumenten niet meteen weer aan het hamsteren slaan, want dan kunnen ook bij de groothandel bepaalde artikelen tijdelijk uitverkocht raken.

'Als iets uitverkocht is, duurt het soms een tijd om alles weer aan te vullen', waarschuwt een woordvoerder van Sligro. Hij hoopt dat mensen beseffen dat er in principe genoeg is en dat het dus niet nodig is om meteen meer producten dan nodig in te kopen. Sligro sluit niet uit dat er voor artikelen die hard lopen, binnenkort bijvoorbeeld nog een maximum aantal producten per klant wordt ingesteld.

Drukte bij Makro

Makro ontving de eerste nieuwe klanten donderdag al vrijwel direct nadat koepelorganisatie CBL had aangekondigd dat consumenten even geen pasje meer nodig hebben om bij de keten naar binnen te gaan. Daardoor was het meteen drukker bij Makro dan op een normale dag.

'Gelukkig is dat bij ons geen probleem, want onze winkels hebben veel parkeerplaatsen. Ook zijn de gangpaden in de winkels erg breed.' Makro denkt consumenten vooral met zijn levensmiddelen veel te kunnen bieden. Maar voor desinfectie-artikelen of mondkapjes moet je ook hier niet zijn. Die zijn in de groothandel over het algemeen ook al lang uitverkocht.

Afname bestellingen van bedrijven

Sligro en Makro leveren normaal alleen aan bedrijven. Maar die bestellen door de uitbraak van het coronavirus en alle bijkomende maatregelen de laatste dagen niet zo veel meer. Vanuit de horeca zijn de bestellingen helemaal teruggelopen, waardoor de groothandels dreigden met veel voorraad te blijven zitten.

Bron: ANP