Consumenten kunnen tijdens coronacrisis goedkoper lenen

Krediet_19.05.2020.jpg

De maximale rente op kredieten aan consumenten wordt verlaagd, van veertien naar tien procent. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil hiermee consumenten de mogelijkheid geven 'tegen lagere maandlasten geld te lenen in deze moeilijke tijden', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Hoekstra hebben een aantal banken al hun rentes verlaagd, en bepaalde kredietverstrekkers bieden mensen met schulden uitstel van betaling aan, als ze in financiële problemen zitten door de coronacrisis. Maar nog niet alle kredietverstrekkers komen consumenten tegemoet. 'Dat vind ik, zeker in deze tijd, zeer onwenselijk', schrijft Hoekstra.

Meer lucht tijdens coronacrisis

De Kamer had Hoekstra eerder al gevraagd de maximale rente aan banden te leggen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) denkt ook dat de verlaging consumenten meer lucht kan geven tijdens de crisis, aldus Hoekstra.

Structurele verlaging?

De maatregel blijft ten minste tot het einde van het jaar van kracht. Hoekstra laat onderzoeken of een structurele verlaging haalbaar en verstandig is. De Kamer had om zo'n onderzoek gevraagd.

Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid van de SP deed in april een voorstel om deze woekerrentes uit te bannen. Hij is blij met deze tijdelijke verlaging van de rente maar wat hem betreft moet het forser en structureel: 'Het is zeker een stap vooruit, maar het blijft symptoombestrijding en geen echte oplossing. Daarom gaat de SP een debat aanvragen met minister Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken.'

Bron: ANP