Consumentenbond: 'Bedenktijd bij aankoop keuken'

37-procent-van-de-consumenten-voelt-druk-bij-kopen-keuken-201117.jpg

Er moet een verplichte bedenktermijn komen bij het kopen van een keuken. Daarvoor pleit de Consumentenbond. Uit onderzoek onder ruim 7000 mensen is gebleken dat 37 procent van de potentiële klanten zich onder druk gezet voelde door een keukenverkoper.

De Consumentenbond vindt dat kopers binnen twee dagen kosteloos onder een aankoop uit moeten kunnen. Na slechte publiciteit begin dit jaar voerden de winkels van De Mandemakers Groep al zo'n termijn in, maar het blijkt nog niet makkelijk de koop te annuleren. Veel andere zaken rekenen annuleringskosten van minimaal 500 euro.Felle kritiek op Mandemakers, keukenbedrijf past beleid aan

De Mandemakers Groep komt naar voren als probleemgeval

Uit de enquête van de bond kwam De Mandemakers Groep naar voren als probleemgeval. Bij winkels van die keten voelde ruim drie op de vijf potentiële kopers zich onder druk gezet. Bij andere winkels ging het om zo'n kwart.

Verkopers schermen bijvoorbeeld met tijdelijke aanbiedingen en weigeren offertes mee te geven waarmee consumenten een goede vergelijking kunnen maken.

'Keukenverkopers gaan soms heel ver'

'Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt is ontluisterend. Keukenverkopers gaan soms wel heel erg ver om te voorkomen dat consumenten de deur uitlopen en ergens anders een keuken kopen. Zo worden klanten vaak uren bezig gehouden, waarna het moeilijk is om nee te zeggen', aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.'Eén consument meldde zelfs dat een verkoper tegen hem had gezegd dat hij ''zijn hele werkdag aan hem had besteed en vond dat hij daarom wel een handtekening had verdiend''.' 

Niet alle keukenverkopers zijn dwingend; bij Superkeukens, I-kook, Kvik en Ikea werd totaal geen pressie uitgeoefend.

Reactie De Mandemakers Groep

'Wij willen mensen een mooie keuken bezorgen', reageert een woordvoerder van het bedrijf desgevraagd. 'Maar we zijn wel verkopers en doen onze best daarvoor.' Dat klanten druk voelden, komt mogelijk door prijsacties met een beperkte looptijd, stelt hij. Consumenten zouden dan een hogere prijs moeten betalen als ze niet snel beslissen.

Verkopers schermen volgens de Consumentenbond regelmatig met zulke tijdelijke aanbiedingen en weigeren offertes mee te geven waarmee consumenten een goede vergelijking kunnen maken. Ook worden potentiële klanten uren beziggehouden om het zo moeilijker te maken om daarna nog nee te zeggen.

Bron: ANP / Consumentenbond