background branding

Consumentenbond: bouillonblokjes bevatten vooral veel zout

bouillon-consumentenbond-30042019.jpg

Soep is bijna onlosmakelijk verbonden met bouillonblokjes, maar wat zit er eigenlijk in die blokjes? De Consumentenbond heeft 49 bouillonblokjes getest en concludeert: heel veel zout.

Vrijwel alle bouillon die de Consumentenbond heeft getest bestaan vooral uit zout, meestal meer dan veertig procent. Daarnaast bevatten de blokjes zetmeel, vet, smaakversterker, suiker en nog wat groenten en kruiden. In vleesbouillon zit een klein beetje vleesextract en rundervet. De Consumentenbond spreekt daarom van 'zoutblokje met smaakmakers'.

Zout verwacht je waarschijnlijk wel in een bouillonblokje, maar er zit ook vaak suiker of glucosestroop in. Soms is dit zelfs het tweede ingrediënt.

Waarom zit er suiker in onschuldige producten zoals vleeswaren?

Maximale hoeveelheid zout

Door het hoge gehalte van zout in de bouillon zit je al aan snel aan de aanbevolen hoeveelheid. Als je een kom kippenbouillon van 250 milliliter eet heb je de helft van de maximale hoeveelheid (6 gram) zout voor die dag al binnen. Te veel zout verhoogt je bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast kan zout je nieren beschadigen en zorgen voor botontkalking.

Des te minder zout je eet, des te beter dat is voor je gezondheid. Daar kan je zelf al een hoop aan doen, maar hoe?

8 tips om lekker zonder zout te eten

Vermelding op de verpakking

Als je op de achterkant van bouillon kijkt lijkt het soms alsof er niet zoveel zout in een product zit. Dat komt omdat de fabrikant de hoeveelheid van een bereid product geeft. Maggi rekent bijvoorbeeld 1 bouillonblokje per liter in plaats van een halve liter. Vaak staat er ook niet op de verpakking hoeveel zout er in 100 gram bouillon zit. De Consumentenbond wil dat dit wel op alle verpakkingen vermeld wordt, zodat de consument snel ziet welke bouillon het meeste zout bevat.

Fabrikanten zetten de voedingswaarden per 'bereid product' op de verpakking, maar wat houdt dit precies in?

Radar Gemist: Hoe gezond is een maaltijd uit een pakje?

Tip: In plaats van bouillonblokjes kun je ook gewoon kruiden en specerijen uit je keukenkastje gebruiken.

Bron: Consumentenbond