Consumentenbond: Ontbijtkoek vaak minder gezond dan gedacht

nutri-score-consumentenbond-ontbijtkoek-26-08-2019.jpg

Ontbijtkoek is vaak minder gezond dan gedacht, zo blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. De bond trekt deze conclusie op basis van een vergelijking van 50 verschillende soorten en merken ontbijtkoek.

Van elke soort ontbijtkoek is de Nutri-Score berekend om te zien hoe gezond ze zijn. Het blijkt dat de voedingswaarde van ontbijtkoeken nogal uiteenloopt. Op een schaal van A tot E scoren 6 producten een A, 29 een C en 15 ontbijtkoeken krijgen een D.

Lees: Foodwatch: Nutri-Score laat zien dat 'gezonde' voeding ongezond is

Marketingtrucs

Fabrikanten gebruiken volgens de Consumentenbond diverse trucs om hun ontbijtkoek gezonder te laten lijken. Zo wordt er gebruik gemaakt van termen als 'volkoren' (terwijl maar een deel van het meel volkoren is waardoor zo’n ontbijtkoek nauwelijks meer vezels bevat dan de gewone ontbijtkoek) en overbodige claims als 'vetarm' (terwijl gewone ontbijtkoek nooit veel vet bevat) en 'met rogge' (terwijl rogge altijd het basisingrediënt is van ontbijtkoek). Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, stelt dat het gebruik van Nutri-Score misleiding kan voorkomen: 'Nutri-Score maakt de verschillen direct duidelijk. Daarom pleiten wij ervoor dat dit voedselkeuzelogo ook in Nederland op alle levensmiddelen wordt ingevoerd'.

Bron: Consumentenbond