Consumentenbond stuurt brandbrief voor verbod negatieve spaarrente

spaarrente-negatief-consumentenbond-12-11-2019-780.jpg

Het moet voor Nederlandse banken verboden worden om een negatieve spaarrente te hanteren voor particulieren. Dat vindt de Consumentenbond. De organisatie stuurde daags voor een Tweede Kamerdebat over de kwestie een brandbrief naar minister Wopke Hoekstra van Financiën, die werk zou moeten maken van een verbod. Uit onderzoek van Radar bleek al dat 96% van de respondenten voor een verbod op negatieve rente is.

In België is al zo'n verbod ingesteld, en dat voorbeeld zou Nederland moeten volgen, zo vinden deelnemers aan Radars onderzoek. Zo noemt een respondent de negatieve spaarrente een 'schandalige ontwikkeling'. Door internetbankieren regelt iedereen zijn eigen bankzaken terwijl er voor alle diensten een bijdrage moet worden betaald.'

'Vooral kleine spaarders de dupe van negatieve rente'

Spaarders dreigen volgens de briefschrijvers de rekening te moeten betalen voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die verlaagt keer op keer de Europese depositorente waardoor Nederlandse banken hoge kosten betalen voor het stallen van spaartegoeden bij de ECB. Volgens de Consumentenbond zullen vooral kleine spaarders de dupe worden van negatieve rentes.

Ook de Consumentenbond onderzocht het draagvlak voor een verbod op de negatieve spaarrente, en uit die peiling blijkt dat 93 procent voorstander is van een wettelijk verbod.

Bron: ANP / Radar