Consumentenprijzen verder gestegen in februari

geld-portemonnee-consumenteprijzen-stijging-07032019.jpg

Consumentengoederen en -diensten waren in februari 2,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari betaalden consumenten nog 2,2 procent meer dan vorig jaar.

De stijging van de consumentenprijzen kwam vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Ook de prijsontwikkeling van vliegtickets en kleding had een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen.

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is volgens het statistiekbureau breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Lees ook: Zo eet je verantwoord en betaalbaar

Naast de consumentenprijsindex berekende het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex. Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 2,6 procent, tegen 2 procent in januari. In de eurozone nam de prijsstijging toe van 1,4 naar 1,5 procent.

Bron: ANP