Consumententip: Abonnement bij de sportschool

Veel mensen gaan fanatiek van start bij de sportschool, maar laten de actie daarna versloffen. Alleen de maandelijkse betaling heeft een ijzersterk doorzettingsvermogen.

In de wet zijn regels opgenomen over het opzeggen van contracten. Als je een abonnement neemt van drie maanden, mag het abonnement daarna niet automatisch verlengd worden met drie maanden. Na die eerste periode geldt namelijk een opzegtermijn van een maand.

Een jaarcontract is vaak goedkoper dan een contract voor drie maanden. Maar als je een jaar lang lidmaatschapsgeld moet betalen en na drie maanden geen gebruik meer maakt van de sportschool wordt het toch een dure grap. Het is dan verstandiger om voor een kort contract te gaan. Als je na drie maanden zeker weet dat je vaker wilt gaan, kan je altijd nog een jaarcontract afsluiten. 

Deze regel geldt niet alleen voor de sportschool, maar ook voor abonnementen op kranten en tijdschriften. Ook hier gaat op dat het abonnement na de eerste contractperiode niet automatisch verlengd mag worden en dat er dan een opzegtermijn is van een maand.

Uitzondering: als het blad minder dan een keer per maand geleverd wordt, geldt een opzegtermijn van drie maanden.