Consumententip: Bankpas ingeslikt, wat nu?
Stel je voor: je wil geld opnemen. De automaat slikt echter je pas in: je hebt nu geen geld, en ook geen pinpas meer. Wat moet je dan doen?
Het belangrijkste advies is: raak niet in paniek. Mensen zijn vaak bang dat de bankpas wordt gestolen, maar het inslikken van je pas heeft in het merendeel van de gevallen te maken met een storing in de geldautomaat.
Waarom is mijn bankpas ingeslikt?
Het inslikken van de pas kan verschillende oorzaken hebben:
- In de geldautomaat is een storing opgetreden
- Je bankpas is in slechte staat of heeft een defect
- Je bankrekening is geblokkeerd
- Er is onlangs sprake geweest van skimming bij de geldautomaat (criminelen kopiëren via apparatuur je gegevens)Wat moet ik doen?
Je kunt het beste meteen je bank bellen wanneer je bankpas niet meer tevoorschijn komt. Wanneer je belt, kan de bankmedewerker zien wat de oorzaak van het inslikken is. Zorg dus dat je het telefoonnummer van je bank hebt opgeslagen in je telefoon.
In alle gevallen blokkeert de bank je pas en wordt er een vervangende betaalkaart voor je aangevraagd. Deze ontvang je normaal gesproken binnen een week. Vaak krijg je dan ook een nieuwe pincode. De bankmedewerker kan je over dit soort zaken meer vertellen.
Gaat dit mij geld kosten?
De kosten voor het vervangen van je bankpas lopen uiteen. Bij sommige banken is dit gratis, bij andere lopen de kosten op tot € 8,00.
Er zijn mensen die bang zijn dat de ingeslikte pas op een later moment weer wordt 'uitgespuugd' en in het bezit komt van een ander. Dit kan echter niet gebeuren. De ingeslikte pasjes komen in een bewaarbak. Daar blijven ze liggen tot een medewerker de passen verzamelt en vernietigt.