Consumententip: Contactloos betalen

Nederlandse consumenten kunnen sinds begin dit jaar contactloos betalen met hun pinpas of mobiele telefoon. Maar hoe werkt het en kan iedereen het nieuwe systeem gebruiken? Radar zet een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Het belangrijkste kenmerk van dit nieuwe systeem is dat je geen betaalpas in een betaalapparaat hoeft te steken als je iets wilt kopen. Het enige wat je moet doen, is je bankpas of mobiele telefoon korte tijd bij de betaalautomaat houden. Bij bedragen onder de 25 euro heb je hierbij geen pincode nodig. Bij bedragen hoger dan 25 euro moet je wel je pincode op de betaalautomaat of je eigen mobieltje intikken.

Waarom contactloos betalen?

Het grote voordeel van contactloos betalen is dat het snel en makkelijk is. Voor kleine bedragen heb je niet eens een pincode nodig. Omdat je de pas niet meer in het apparaat hoeft te steken, kun je deze na betaling ook niet meer vergeten. Ook voor winkels heeft het een voordeel. Veel mensen betalen een klein bedrag nog contant. Daardoor is er veel geld te halen bij de winkels. Digitaal betalen kan dit voorkomen. Het gemak van het nieuwe, contactloze systeem moet deze manier van betalen bevorderen.Kan ik al contactloos betalen?

Het is heel simpel om te checken of je betaalpas geschikt is voor contactloos betalen. Op de voor- of achterkant van de pas staat dan een logo. Het verschilt per bank waar op de pas het beeldmerk te vinden is. Het logo ziet er zo uit:

Mocht je nog geen geschikte pas hebben, dan kun je bij de bank een nieuwe  aanvragen. Let op! Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Is mijn mobiel geschikt om contactloos te betalen?Het is niet eenvoudig om met je mobiel contactloos te betalen. Je kunt op je mobiel een app downloaden, die SmartPass heet. Op de app kun je geld zetten. Als je de SmartPass hebt geïnstalleerd, ontvang je een sticker. Deze kun je op je mobiel plakken en hiermee kun je dan betalen.

Waar kan ik contactloos betalen?

Inmiddels zijn er in Nederland 47.000 betaalautomaten waar het mogelijk is om contactloos te betalen. Dat aantal stijgt nog iedere maand. Bij steeds meer grote winkelketens kun je contactloos betalen. Onder meer H&M, Blokker, IKEA en bijna alle winkels op treinstations waren de eerste om de optie aan te bieden.

De automaten zijn te herkennen aan een logo, dat op onderstaande foto te zien is. Aan de zijkanten van het pinapparaat staat aangegeven waar je je pas of mobieltje kunt houden, zodat het systeem contact kan maken en de betaling wordt verwerkt.

Bij welke banken kan ik contactloos betalen?

Klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank kunnen al contactloos betalen. Bij de meeste kleinere banken, zoals Triodos, wordt er hard gewerkt om de optie aan te bieden. Het systeem werkt bij bijna iedere bank hetzelfde.

Eerder berichtte Radar dat ook klanten van SNS al contactloos kunnen betalen. Dit is echter niet het geval: de bank hoopt de nieuwe methode eind dit jaar en anders volgend jaar aan te kunnen bieden.