Consumententip: De 'houdbaarheid' van cadeaubonnen
Cadeaubonnen zijn er in alle soorten en maten. Elk bedrijf heeft tegenwoordig wel een eigen cadeaubon. Leuk om te geven, leuk om te krijgen. Vaak verdwijnen de cadeaubonnen ergens in een la en kom je ze na een lange tijd weer tegen. Kan je de bonnen nog gebruiken of zijn ze verlopen? Radar zoekt uit wat de regels zijn omtrent de 'houdbaarheid' van cadeaubonnen.
Er is geen eenduidige regel wat betreft het vermelden van een geldigheidsduur op cadeaubonnen. De winkel mag zelf bepalen wat de geldigheid van de bon is, maar die mag echter niet onredelijk zijn. Wie een cadeaubon koopt gaat een overeenkomst aan met de winkel. Daarnaast stappen steeds meer bedrijven op cadeaukaarten die onbeperkt geldig zijn en die niet meteen in één keer gebruikt hoeven te worden.
In principe worden er drie verschillende soorten cadeaubonnen verkocht:
- Cadeaubonnen zonder datum
- Cadeaubonnen met alleen een uitgiftedatum
- Cadeaubonnen waar een uitgiftedatum én een einddatum op staat
Staat er geen datum op de cadeaubon, dan kun je deze altijd inleveren. De winkelier kan immers dan niet aan de bon zien wanneer deze is gekocht. (Wel is het van belang dat bijvoorbeeld de winkel nog bestaat of het betreffende product of dienst nog aanwezig is).
Staat er alleen een uitgiftedatum op de cadeaubon die je hebt? Dan geldt hiervoor een geldigheidsduur van vijf jaar. De winkelier hoeft na vijf jaar de bon niet meer in te nemen.
Daarnaast zijn er ook bonnen waar een uitgiftedatum én een einddatum op staat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een cadeaubon tot een jaar na aankoop verzilverd kan worden.
Het kan onredelijk zijn wanneer een cadeaubon korter dan een jaar geldig is. Mr. Pim de Vos is expert op het gebied van consumentenrecht en zegt dat er gekeken moet worden naar het soort product of dienst waar het om gaat: ‘Er zijn wettelijke regels die de consument beschermen tegen oneerlijke en misleidende handelspraktijken. Bij het kopen van een bon moet de consument, zonder daar moeite voor hoeven te doen, begrijpen wat de prijs van de bon is, waarop die bon recht geeft en voor welke datum de bon moet worden ingeleverd. Met andere woorden, hoe lang de bon geldig is.’
Wanneer je van mening bent dat de bon te kort geldig is moet er gekeken worden of het aannemelijk is dat het product na de vervaltermijn nog bestaat. Van een cadeaubon van een bepaalde actie kan het aannemelijk zijn dat het er na de actieperiode niet meer is. Maar van een cadeaubon van bijvoorbeeld een sauna, kan het oneerlijk zijn wanneer de bon slechts een half jaar geldig is.
Het kan dus zijn dat jouw cadeaubon na verloop van tijd officieel niet meer geldig is. Toch doe je er goed aan de bon dan niet meteen weg te gooien, maar alsnog naar de winkel te gaan of contact op te nemen met de klantenservice. Soms zijn bedrijven alsnog bereid de cadeaubon in te nemen.
Daarnaast heeft de winkel niet de plicht geld terug te geven wanneer je de bon maar voor een gedeelte besteedt. Een cadeaubon is immers niet inwisselbaar voor geld. Maar ook hier doen veel bedrijven niet moeilijk wanneer je iets koopt voor bijvoorbeeld twee derde van het bedrag van de cadeaubon. Het resterende geld kan worden teruggegeven. Sommige winkels zetten het bedrag op een nieuwe tegoedkaart die je bij een volgende aankoop kunt gebruiken.Giftcards
Tegenwoordig spreken we niet alléén meer van cadeaubonnen. Veel bedrijven hebben ook een eigen ‘giftcard’ ontwikkeld. Deze is van plastic en heeft het formaat van een creditcard. De klant kan dan zelf bepalen welk bedrag hij erop laat zetten. Het tegoed kan de kaarthouder dan in zijn geheel of gedeeltelijk opmaken. Vaak is het daarna ook mogelijk om de kaart weer ‘op te laden’ door er weer geld op te laten zetten.Overzicht geldigheid cadeaubonnen
We zetten een aantal voorbeeld voor u op een rijtje. Hieronder een overzicht van een aantal winkels die cadeaubonnen verstrekken met bijbehorende geldigheid:
- Bart Smit CadeauCard: het saldo op de kaart blijft onbeperkt geldig en kan in delen worden gebruikt.
- Boekenbonnen: onbeperkt geldig.
- Centre Parcs cadeaubon: Vanaf de aankoopdatum zijn de bonnen drie jaar geldig. Een maand voor de vervaldatum ontvangt u een herinnerings e-mail.
- Douglas Giftcard: onbeperkt geldig.
- Hema cadeaukaart: Het tegoed op de kaart is onbeperkt geldig en kan in één keer of in delen worden besteed.
- H&M Giftcard: Het tegoed is geldig tot drie jaar na de datum waarop de kaart voor het laatst is gebruikt. Het saldo kan in delen worden gebruikt en de kaart kan worden opgewaardeerd (met een minimum van vijf euro).
- Intratuin cadeaubon: geldig tot één jaar na uitgifte.
- Nationale Bioscoopbon: geldigheid van minimaal vier jaar.
- Plastix Cadeaukaart: onbeperkt geldig en het tegoed is in delen te gebruiken. Te gebruiken bij Free Record Shop, Fame of Van Leest.
- Thermen & Beauty Group cadeaubon: geldig tot één jaar na uitgifte.
- V&D cadeaukaart: onbeperkt geldig. Het bedrag op de cadeaukaart hoeft niet in één keer worden besteed. Deze kaart kan niet nogmaals worden opgeladen.
- VVV irischeque: onbeperkt geldig.
© TROS Radar