Consumententip: Hoe reis ik met de ov-chipkaart?
Het papieren treinkaartje verdwijnt na 9 juli. Het is dan geen geldig vervoersbewijs meer. Reizigers kunnen dan enkel nog met een (eenmalige) ov-chipkaart reizen. Radar ontving veel vragen over de ov-chipkaart. We zochten een aantal kwesties voor je uit.
Er zijn zowel anonieme als persoonlijke ov-chipkaarten. Een persoonlijke kaart kun je aanvragen via internet of via een aanvraagformulier. Een anonieme ov-chipkaart is beschikbaar bij verschillende verkooppunten zoals stations, tabak speciaalzaken, boekhandels of supermarkten.
Meer informatie over de ov-chipkaarten:Persoonlijke kaartAnonieme kaartWat is een eenmalige kaart?
Wanneer je een incidentele reiziger bent en geen ov-chipkaart wil hebben, is het ook mogelijk om een eenmalige ov-chipkaart aan te schaffen. Dit werkt hetzelfde als een papieren kaartje alleen dien je ook in en uit te checken. Bij het aanschaffen betaal je een extra bedrag van 1 euro.
De eenmalige ov-chipkaart is verkrijgbaar bij de NS-kaartautomaten en NS-servicebalies.
Meer informatie over de eenmalige chipkaart.Waar kan ik mijn ov-chipkaart opladen?
Als je op saldo reist en dus geen abonnement hebt, dien je vooraf een bedrag op je ov-chipkaart te zetten. Je betaalt de reis dus vooraf.
De ov-chipkaart kan op verschillende manieren worden opgeladen:
- Automatisch opladen
- Bestellen op internet en opladen bij ophaalautomaat
- Oplaadautomaat
- Aan de balie van een ov-bedrijf
Automatisch opladen zorgt er voor dat je altijd saldo op je chipkaart hebt staan. Zodra je een bepaalde limiet hebt bereikt, wordt er automatisch een bedrag van je bankrekening naar de ov-chipkaart overgemaakt.
Via internet kun je de ov-chipkaart online opladen. Het is vervolgens wel van belang dat je de bestelling ophaalt. Dit kan bij een ophaalautomaat; deze is te vinden op stations, in supermarkten, boekhandels, maar ook in bussen.
De chipkaart kun je opladen bij een oplaadautomaat, dit zijn dezelfde apparaten als het ophaalautomaat, alleen is dit niet mogelijk in het openbaar vervoer zelf.
Het is ook mogelijk om de kaart op te laden bij een balie. Deze zijn te vinden op stations.
Meer over het opladen van de ov-chipkaart.Wat is het minimum bedrag dat op de kaart moet staan?
Wanneer je op saldo reist, wordt bij het inchecken een instaptarief van je saldo afgeschreven. Het tarief wordt teruggestort wanneer je uitcheckt. De gereisde kilometers worden vervolgens in rekening gebracht.
Het minimum bedrag verschilt per kaart en vervoerder. Hieronder staat een lijst met het minimale bedrag dat je op je ov-chipkaart moet hebben staan als je gaat reizen:
Hoe werkt het als ik met meerdere vervoerders reis?
Wanneer je een overstap maakt, ben je verplicht eerst uit te checken bij de ene vervoerder en vervolgens in te checken bij de andere vervoerder. De verschillende paaltjes zijn te herkennen aan het logo van de vervoerder.Meer informatie over het overstappen.Kan ik nog gebruikmaken van Samenreiskorting?
Wie met een NS-abonnement reist, mag in de voordeeluren (maximaal 3) medepassagier met korting laten meereizen. Dit kan echter alléén wanneer de medereizigers een eigen ov-chipkaart hebben. Wie met een eenmalig kaartje reist, kan geen samenreiskorting aangezetten. De incidentele reiziger betaalt bovendien wel de onder het kopje 'Wat is een eenmalige kaart?' genoemde extra euro.
Heeft je medereiziger een eigen ov-chipkaart? Dan zal deze eerst bij een automaat de korting aan moeten zetten. Dit werkt als volgt:
1. Houd de ov-chipkaart voor de kaartlezer rechts onder het scherm.
2. Kies ‘Laden overige producten’, vervolgens 'Samenreiskorting' en kies je klasse.
3. Kies ‘Akkoord’ en houd je kaart opnieuw voor de lezer.
De medereiziger en jij checken beiden met je eigen kaart in. De Samenreiskorting vervalt automatisch 35 minuten na het uitchecken. Stap je over op een andere vervoerder, check dan weer in binnen 35 minuten.
Wil je nog eens met korting reizen, dan hoort de Samenreiskorting weer opnieuw geactiveerd te worden. Bekijk stap voor stap hoe je de korting activeert.Blijft het e-ticket nog bestaan?
Het e-ticket blijft bestaan. Vanaf 9 juli worden de tickets voorzien van een vierkante barcode. Er zijn aparte poortjes met een barcodelezer. Deze zijn te herkennen aan het symbool boven het poortje.
Na 9 juli zijn er online nog drie kaartsoorten beschikbaar: Enkele reis en Dagretour voltarief en Railrunner. De e-tickets met korting verdwijnen.Meer informatie over e-tickets.