Consumententip: Hygiënisch omgaan met vlees

Om besmetting met bacteriën via vlees te voorkomen is het belangrijk om zorgvuldig met vlees om te gaan. Hieronder vindt u een aantal zaken waar u op moet letten.

Zorg dat het vlees (vooral de kip) goed gaar is als u het opeet. Dat betekent dat u het vlees goed moet verhitten. Vooral met kip is het belangrijk dat u geen rauw vlees eet. Daar kunnen namelijk veel bacteriën inzitten waar mensen ziek van kunnen worden.

Als u vlees bereidt, zorg er dan voor dat u hygiënisch werkt. Dat betekent dat u na het snijden en aanraken van het rauwe vlees direct uw handen moet wassen. Op het rauwe vlees zitten namelijk veel bacteriën en als u na het vastpakken van bijvoorbeeld een kipfilet de koelkast opendoet, zitten deze bacteriën ook op de koelkastdeur. Als uw dochter vervolgens de koelkast opendoet, krijgt zij die bacteriën op haar hand. Zo kan besmetting plaatsvinden.

Als u vlees snijdt, zorg dan dat u het mes en de snijplank goed afwast voordat u er andere producten mee of op gaat snijden. Was ook goed het handvat af en vergeet vooral uw handen niet te wassen.

Het is verstandig om voor vlees en voor gevogelte een andere snijplank te gebruiken dan voor bijvoorbeeld groente en vis. In professionele keukens wordt voor elke groep (vlees, gevogelte, vis en groente) een andere plank gebruikt. Het lijkt misschien wat overdreven om dit in uw eigen keuken ook te doen. Toch is een snijplank een bron van bacteriën. Als u bijvoorbeeld eerst een kipfilet heeft gesneden en u snijdt vervolgens kaas voor de salade op dezelfde snijplank, dan kan al kruisbesmetting plaatsvinden. De kaas kan dan de bacteriën overnemen die op de rauwe kip zitten.

Let ook bij het opdienen van het vlees goed op. Leg een gebraden kip bijvoorbeeld niet op hetzelfde bord dat u heeft gebruikt voor het marineren van deze kip. De bacteriën die op dit bord zitten en afkomstig zijn van de rauwe kip, kunnen dan zo overspringen op de gebraden kip. Het is dus zaak om het vlees dat u heeft bereid nooit te serveren op een schaal of bord waar ook rauw vlees op gelegen heeft.

Bron: ANP