background branding

Consumententip: Nieuwe energie

Overstappen naar een andere energieleverancier is echt niet zo'n hoop gedoe als je misschien denkt. En het kan je zomaar honderden euro’s per jaar schelen.

De energiemarkt kenmerkt zich door een keiharde concurrentiestrijd. Een contract met jou betekent voor de aanbieder van gas en elektriciteit gegarandeerde afzet. Daarom biedt de energieleverancier van alles om je binnen te halen. 

'Overstappen is tegenwoordig een fluitje van een cent', zegt Erik Smith van energievergelijkingssite gaslicht.com. 'Steeds meer mensen vinden dat ze te veel betalen voor hun energie. Daarom raden wij iedereen aan om regelmatig te kijken naar de beste aanbiedingen.'

Welkomstbonus'Als je een nieuw contract afsluit, ontvang je bijvoorbeeld vaak een welkomstbonus. Die kan oplopen tot wel 300 euro. Dat is de moeite waard ten opzichte van de 2100 euro die een gemiddeld huishouden jaarlijks kwijt is aan energiekosten. Alleen daarom al raden wij mensen aan minimaal één keer per jaar een overstap te overwegen.'

Nieuwe contracten zijn vaak aantrekkelijk, omdat ze een actietarief aanbieden. Soms voor de looptijd van je hele contract, soms voor een deel daarvan. Laat je je contract verlopen zonder iets te ondernemen, dan wordt het stilzwijgend omgezet naar een overeenkomst voor onbepaalde duur. Je actietarief komt nu te vervallen en de energierekening gaat ineens omhoog.

Wat moet je doen om over te stappen? Als je nog nooit bent overgestapt naar een andere energieleverancier heb je vrijwel zeker een contract voor onbepaalde duur. Zo’n overeenkomst kan je binnen dertig dagen opzeggen. Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelden bij een andere energieleverancier. Deze regelt de hele overstap, inclusief het kosteloos opzeggen bij je huidige energieleverancier. Heb je een contract voor een bepaalde duur dat je wilt verbreken, dan kan je een opzegboete krijgen.

Bron: Michel Walraven