background branding

Consumententip: Pakketje met verkeerde naam

Vraagt de postbode jou of je een pakket wilt aannemen waarop wel jouw adres staat, maar niet jouw naam? Pas dan op. Het is aannemelijk dat er sprake is van fraude.

Onlangs zijn verschillende mensen slachtoffer geworden van pakketjesfraude. Hoe gaat dit te werk? Een oplichter bestelt iets kostbaars bij een webwinkel, kiezend voor de optie om achteraf te betalen (wat hij nooit zal doen). Hij geeft jouw adres op en een andere naam. Nadat je het pakket van de postbode hebt aangenomen, belt de oplichter bij jou aan met een smoes die moet verklaren waarom het pakket hem zou toebehoren. 

SmoesjesFraudeurs gebruiken daarvoor allerlei verzinsels. Bij een slachtoffer stond een jongen voor de deur met het verhaal dat zijn moeder zich vergist zou hebben in het huisnummer. Ergens anders belde een man aan die zogenaamd van SelektVracht was en een door zijn collega 'verkeerd bezorgd' pakket kwam ophalen. Soms wordt zelfs telefonisch contact opgenomen met de ontvanger. 

RetournerenNeem van een postbezorger geen pakket aan waar een verkeerde naam op staat! Is een poststuk bij de buren bezorgd, heeft een gezinslid het aangenomen of ligt het al in jouw brievenbus? Geef het pakket dan in geen geval aan vreemden mee. Neem contact op met de afzender, leg uit wat er aan de hand is en maak afspraken om het te retourneren. Anders is de kans groot dat jij moet opdraaien voor de kosten.