Consumententip: Tv-beeldinstellingen

Veel kijkers zijn zich er niet van bewust dat de verhoudingen van hun televisiebeeld niet kloppen. Of ze zijn zich er wel van bewust, maar weten niet hoe ze deze moeten corrigeren. Het herkennen en juist instellen is ook niet altijd even eenvoudig.

Radar vraagt een deskundige om uitleg. In dit filmpje ziet u hoe uw televisiebeeld er wel en niet uit moet zien.

Digitale televisie en breedbeeld-tv's zijn flink in opkomst. Ondanks deze moderne technologie - of juist daardóór - zien veel mensen televisie-uitzendingen in het verkeerde beeldformaat. Radar legt uit hoe zorgt dat u in het juiste beeldformaat televisie kijkt.

Bekijk hierboven onze video met uitleg.

Digitale televisie

Wanneer u digitale televisie kijkt, dan heeft u daarvoor in de meeste gevallen een extra ontvanger of kastje nodig: een zogenaamde settopbox. Deze sluit u met een SCART-kabel of een HDMI-kabel op de televisie aan. Wanneer u een breedbeeldtelevisie heeft, is het belangrijk om dit ook in het menu van de box aan te geven.??Standaard staan de meeste boxen nog altijd ingesteld op het verouderde 4:3-formaat. Bij de meeste boxen heeft de correcte instelling de naam '16:9' of 'breedbeeld'. Voor optimale beeldkwaliteit kiest u deze optie.

Vervolgens is het ook belangrijk om het tv-toestel zelf op de juiste manier in te stellen. Met een knop op de afstandsbediening of in het menu van de televisie kunt u het beeldformaat selecteren. Kies hier voor ‘auto'.??Wanneer uw digitale ontvanger nu een breedbeeldzender doorgeeft, wordt het beeld in het originele brede formaat weergegeven zonder dat het beeld wordt opgerekt of er delen wegvallen. Kijkt u naar een zender die nog in 4:3-formaat uitzendt, zoals Eurosport, dan ziet u links en rechts van het beeld zwarte balken. Dit is geen fout van uw tv  of ontvanger, dit hoort zo. Sommige tv’s bieden in het menu de optie om voor de auto-stand in te stellen hoe 4:3-zenders moeten worden weergegeven: opgerekt naar vol beeld of in origineel formaat. Kies voor de juiste instelling die laatste optie.

Analoge televisie

Wanneer u naar analoge kabeltelevisie kijkt en dus gebruik maakt van de tuner die in uw tv is ingebouwd, is het kiezen van de juiste instelling gemakkelijker. Wilt u altijd naar het correcte beeldformaat kijken dan geldt ook hier dat de 'auto' stand bij de meeste TV's automatisch laat switchen tussen breedbeeld en 4:3. Ook hier geldt dat 16:9 zenders vervolgens beeldvullend worden getoond, terwijl 4:3 uitzendingen links en rechts zwarte balken laten zien.

Tips voor als u twijfelt

Weet u niet helemaal zeker of uw tv goed staat ingesteld, dan kunnen deze tips u helpen.

  • Op een breedbeeld-tv heeft u bij een normale televisie-uitzending nooit zwarte balken boven en onder het beeld. Ziet u dergelijke balken wel, dan staat uw settopbox of uw tv niet op het juiste beeldformaat.??- Lijken de hoofden van personen op tv platgedrukt of juist uitgerekt, dan kloppen uw instellingen evenmin. Door 4:3 en 16:9 met elkaar te vergelijken, kunt u vaak eenvoudig vaststellen welke verhouding er het meest ‘natuurlijk’ uitziet.
  • Zenders die in 4:3 uitzenden, zoals Eurosport, horen aan de zijkanten juist wél met zwarte balken te worden weergegeven op een breedbeeld-tv. Kijkt u echter digitaal naar Eurosport HD, dan hoort het beeld wél beeldvullend te zijn.
  • Bij de Nederlandse publieke omroepen staan links en recht boven in beeld altijd de logo's van de omroep en de zender. Vallen deze bij u buiten beeld, of vallen delen van de ontertiteling weg, dan staat uw settopbox niet goed ingesteld. Mogelijk is als beeldformaat 'pan & scan' of 'scherm plat' geselecteerd. Heeft u een breedbeeld-tv, kies dan in plaats van deze instelling voor 16:9. Heeft u een 4:3-televisie, kies dan voor voor de optie 'letterbox' of 'scherm breed'.

Bekijk hierboven onze video met uitleg.