Consumententip: Voor- en nadelen van de E-bike

De tijd van flink doortrappen met tegenwind is voorbij, want de E-bike wordt steeds populairder. Wat zijn de voor- en nadelen van deze elektrische fiets met trapondersteuning?

Vorig jaar zijn er in Nederland 120.000 E-bikes verkocht. Uit een onderzoek van TNO blijkt dat 37 % van de fietsende forenzen geïnteresseerd is in dit nieuwe type fiets.

Een E-bike is anders dan een Spartamet. Hij neemt niet alle fietskracht van je over, maar geeft je slechts een duwtje in de rug. Bij een snelheid van 25 kilometer per uur stopt deze ondersteuning. Het maximum vermogen is 250 watt en daardoor valt de E-bike net niet onder de wet voor snorfietsen. Er is dus geen helmplicht en geen WA-verzekeringsplicht.

KilometervergoedingEen E-bike kost gemiddeld 2100 euro, meer dan 1000 euro meer dan een gemiddelde conventionele fiets. U heeft echter wel weer voordeel van de belastingvrije kilometervergoeding van 19 cent (in het kader van ‘Gezond naar je werk’).

Gaat u lange afstanden fietsen, dan moet u een reserveaccu van een paar honderd euro erbij kopen. Mocht de accu onderweg leeg raken, dan kunt u ook zonder ondersteuning doorfietsen. De E-bike trapt echter wel zwaarder dan een gewone stadsfiets omdat hij gemiddeld zeven kilo meer weegt. Een ander nadeel is dat de elektronica sneller stuk gaat.Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat de Giant Twist Comfort Lite de beste koop is.