Consumententip: Wat je moet weten over de btw-verhoging
Per 1 oktober verhoogt de overheid het algemene btw-tarief van 19% naar 21%. Dit moet de overheid op korte termijn extra inkomsten bezorgen. Bij consumenten zorgt de maatregel ondertussen voor veel onduidelijkheid. Wij hebben daarom een aantal vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.
A: Producten en diensten die direct voor het levensonderhoud nodig zijn, behouden het oude btw-tarief. Denk aan water en levensmiddelen, maar ook bepaalde producten of diensten in de gezondheidszorg vallen hier onder.V: Ik heb in juli 2012 een auto gekocht, maar deze wordt half oktober pas geleverd. Betaal ik dan 19% of 21% aan btw?
A: Het tijdstip van levering is hier doorslaggevend. Als de auto besteld is voor 30 september en hij wordt pas na 1 oktober geleverd, dan geldt dus het nieuwe tarief van 21% btw. Koop je een product voor 30 september en wordt deze ook eerder dan 30 september geleverd, maar vindt de facturering na 1 oktober plaats. Dan is het btw-tarief 19%, omdat het tijdstip van aflevering plaatsvond voor 1 oktober.Kunst en cultuur
Op 1 juli 2011 ging de btw in de kunst- en cultuursector omhoog van 6% naar 19%. Dit werd officieel op 1 juli 2012 weer teruggedraaid, maar op 25 mei was de verandering al van kracht.V: Ik heb een kaartje gekocht voor een concert dat op 15 juni plaatsvond en dat kaartje kocht ik in dezelfde maand. De btw was toen nog 19%. Kan ik het teveel betaalde bedrag terugkrijgen?
A: Wanneer je kaarten besteld en betaald hebt na 25 mei 2012, heb je officieel recht op teruggave van het teveel betaalde bedrag.
Kaarten die gekocht en betaald zijn voor 25 mei 2012 vallen hier niet onder. Organisaties mogen in dat geval zelf beslissen of de consument wel of geen vorm van compensatie - of het gehele bedrag – terugkrijgt.Onroerende zakenV: Geldt de verhoging van de btw ook voor de koopovereenkomst van een nieuwbouwwoning?
A: In dit geval is er een afwijkende overgangsregeling. Er wordt niet meer gekeken naar de termijnen die al betaald zijn. Dit gaat op voor koop- of aannemingsovereenkomsten die voor 1 oktober 2012 zijn gesloten voor bouwwerken die na die tijd (op)geleverd worden. Dus de termijnen die voor 1 oktober verschuldigd zijn, worden belast met 19% btw.
Voor overeenkomsten die voor 28 april 2012 afgesloten zijn, waarbij de woning pas na 30 september 2012 wordt opgeleverd, geldt nog een aanvullende overgangsregeling. Het btw-tarief van 19% is in zo’n geval van toepassing op alle termijnen tot 1 oktober 2013.V: Ik heb enkele maanden geleden een keuken gekocht en deze wordt na 1 oktober geleverd. Betaal ik dan wel of niet 21% btw over mijn aankoopbedrag?
A: Dat ligt er aan hoe de betaling is gedaan. Het onderhouden of herstellen van je woning (denk hierbij aan het veranderen of plaatsen van keukens en badkamers, een serre aanbouwen of het aanbrengen van een dakkapel) waarbij je in termijnen betaalt, valt ook onder het overgangsrecht. Dit betekent dat er alleen 21% btw wordt betaald over de termijnen die na 30 september 2012 vallen. De betalingen voor die tijd vallen onder het 19% btw-tarief. Als de keuken na 30 september geleverd wordt dan betaal je 21% btw, dus ook hier hanteert men de datum van aflevering en niet de datum van betaling.
Wanneer er naast de bovengenoemde verbouwingswerkzaamheden ook werkzaamheden worden verricht die belangrijk zijn voor de instandhouding, wordt de rekening niet gesplitst. Hierbij geldt op het totale bedrag een tarief van 19% btw. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn het vervangen van kozijnen, dakgoten of het vernieuwen van dakbedekking.AbonnementenV: Mogen telecomaanbieders naar aanleiding van de btw-verhoging de kosten doorberekenen in de abonnementen?
A: Ja, dat mag. De btw-verhoging is een landelijk doorgevoerde verhoging en telecomaanbieders krijgen dus te maken met een hoger tarief als belastingplichtige. Ze staan daarom wettelijk in hun recht om de prijzen door te berekenen aan de klant. De afrekenperiode van je abonnement wordt dus gesplitst. Vanaf 1 oktober mag de 2% doorberekend worden en niet eerder. V: Mag ik naar aanleiding van de btw-verhoging mijn abonnement tussentijds beëindigen?
A: Nee, omdat het gaat om een landelijk vastgestelde btw-verhoging kan je niet tussentijds onder je contract uitkomen. Dit gaat op voor alle abonnementen; denk aan tijdschrift- of sportschoolabonnementen, cursussen, het huren van apparatuur maar ook je gas-, elektriciteit- en waterrekeningen.
Klik hier voor meer informatie.