'Contactloos betalen maakt pinnen goedkoper voor winkelier'

contactloos-betalen-pinnen-25092018.jpg

Winkeliers zijn steeds minder geld kwijt aan het verwerken van pinbetalingen aan de kassa, omdat er steeds meer contactloos met een pasje wordt afgerekend. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen.

Contactloos betalen zorgt ervoor dat betalingen sneller gaan. Dat werkt door in de kosten van het pinnen omdat er dan in een bepaalde tijd meer klanten geholpen kunnen worden aan de kassa.

Contante betalingen onvoordeliger

Met munten en briefjes afrekenen wordt wel steeds onvoordeliger voor de winkelier. De totale kosten van alle betalingen in de detailhandel, horeca, tankstationsbranche en bij marktkramen samen bedroegen vorig jaar ruim 1,4 miljard euro. Dat komt neer op een lichte toename ten opzichte van de vorige meting in 2014.

Een gemiddelde contante betaling kost een ondernemer inmiddels 29 eurocent. Daarmee is zo'n transactie ongeveer 70 procent duurder dan een gewone pinbetaling. Ten opzichte van 2014 zijn de gemiddelde kosten van contante betalingen 16 procent gestegen en die van pinbetalingen 11 procent gedaald, aldus de onderzoekers.

Bron: ANP